Dětem vyměňte tablety za knihy, které mají blahodárný vliv na mozek

Stop digitálním hrám, tabletům, notebookům i chytrým telefonům, dětem dejte knihu – ideálně co nejdřív. Čtení pro radost může být důležitou a příjemnou činností, která se podílí na rozvoji mozku a chování v dospělosti!

Během dětství a dospívání se mozky vyvíjejí. Jedná se o důležitý čas, který formuje chování, podporuje kognitivní výkon a dobré zdraví mozku, což vědci moc dobře vědí. Proto výzkumníci z Univerzity Cambridge ve spolupráci s čínskými kolegy z Univerzity Fudan provedli studii na více než 10 000 mladých adolescentech (1). Ta odhalila, že děti, které začínají číst pro radost již v raném věku, mají tendenci podávat lepší výkony v kognitivních testech a obecně si lépe vedou na poli duševního zdraví.

Zlepšená struktura mozku za to stojí

Tým analyzoval širokou škálu dat, včetně údajů z klinických rozhovorů všech zúčastněných, kognitivních testů, mentálních a behaviorálních hodnocení a skenování mozku, a porovnával mladé lidi, kteří začali číst pro radost v relativně raném věku (ve věku od dvou do devíti let) s těmi, kteří s tím začali později nebo vůbec.

Z 10 243 studovaných účastníků měla necelá polovina (48 %) malou zkušenost se čtením pro radost nebo se čtením začala až později v dětství. Zbývající polovina strávila tři až deset let u knih. Tým zjistil silnou souvislost mezi čtením v raném věku a pozitivním výkonem v dospívání – převážně v kognitivních testech, které měřily takové faktory, jako je verbální učení, vývoj paměti a řeči a školní studijní výsledky.

Kolik hodin týdně číst?

Tyto děti také vykazovaly lepší duševní pohodu, méně známek stresu a deprese, stejně jako zlepšenou pozornost a minimum problémů s chováním (agrese a porušování pravidel). Mladší ročníky, jež začaly číst pro radost, zároveň měly tendenci trávit méně času u obrazovky – například sledováním televize nebo používáním chytrého telefonu či tabletu.

Profesor Jianfeng Feng, který se na studii podílel, na základě těchto zjištění vyzval rodiče, aby udělali vše pro to, aby v jejich dětech probudili radost ze čtení již v raném věku. Co se týče optimálního množství času stráveného u knihy, každé dítko by mělo číst 12 hodin týdně neboli zhruba 1,7 hodiny denně.

Zdroje: (1) www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/earlyinitiated-childhood-reading-for-pleasure-associations-with-better-cognitive-performance-mental-wellbeing-and-brain-structure-in-young-adolescence/03FB342223A3896DB8C39F171659AE33






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat