Děti hrající na hudební nástroj, mají v dospělosti bystřejší mysl

Vážení rodiče, je čas vybrat kroužek pro své děti! Nelákala by je třeba hra na hudební nástroj? Pokud se s ní v mládí začne, v dospělosti i stáří mozek funguje lépe a rychleji.

Začíná nový školní rok a spolu s ním se otevírají i možnosti mimoškolních aktivit. Přemýšlíte o kroužku, který by vaše děti mohl bavit? Co třeba něco s hudbou? Je to vlastně i investice do zdraví, zejména pak toho psychického a kognitivního.

Že ticho léčí? Vždy to neplatí 

Klavír, housle, kytara nebo bicí? To je vlastně jedno. Pokud domácí cvičení ratolestí snesou vaše nervy i uši, na konkrétním nástroji nijak zvlášť nesejde. Nedávný výzkum zveřejněný v magazínu Psychology and Aging prokázal, že dospívající, kteří se věnují hudbě, mívají v dospělosti výrazně bystřejší mysl. Tedy alespoň ve srovnání s těmi, co tak nečiní. Noty mají asi vážně zázračnou moc…

Co se v mládí naučíš, to ti ve stáří prospěje

Do tohoto výzkumu (1) bylo zahrnuto 420 dobrovolníků pocházejících ze Skotska, kteří se narodili po roce 1936. Z těchto respondentů mělo zkušenosti s hrou na hudební nástroj celkem 167 lidí, ve většině případů již od útlého věku. Nutno dodat, že nejčastěji šlo o klavír. Účastníci absolvovali testy zaměřené na mozkovou sílu a kognitivní schopnosti, na které docházeli od svých 70 let, a to každé tři roky. Brzy se ukázalo, že hudebníci mají mnohem lepší vizuálně prostorové uvažování a přijímané informace zpracovávají o poznání rychleji.

„Vidíme tyto výsledky jako vzrušující výchozí bod pro další zkoumání toho, jak mohou hudební zkušenosti z celého životního cyklu přispět ke zdravému a příjemnějšímu stárnutí,“ myslí si lékařka a hlavní autorka studie Judith Okely. Ta také podotýká, že kognitivní rozdíly mezi hudebníky a „nehudebníky“ byly stále evidentní, i když výzkumný tým vzal v úvahu i další faktory, jako je například dětská inteligence, vzdělání, kuřácké návyky a celoživotní úroveň fyzické aktivity (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8562654/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat