Návrat do školy je stresující výzvou i pro rodiče

Že začátek školního roku děti stresuje? Co mají teprve říkat rodiče! Ani pro ně to není žádná procházka růžovou zahradou. A jak je na tom právě teď vaše psychika, také volá o pomoc?

Náročné ranní buzení, příprava svačin, vyplňování nejrůznějších formulářů, informativní schůzky, kontroly domácích úkolů, odvozy dětí a jejich vyzvedávání – to všechno s sebou přináší každý školní rok. Jste z toho ve stresu? Vítejte v komunitě věčně spěchajících a nic nestíhajících rodičů, kteří mají nervy nadranc!

Nejsou to jen děti

Pokud jste maminka, která v září registruje obrovské množství stresu navíc, může vás uklidnit, že v tom rozhodně nejste sama. Pocity úzkosti, psychického vyčerpání a frustrace jsou vlastně častější, než by se mohlo zdát. „Je úplně normální, že s počátkem školní docházky převážná většina rodičů zažívá těžké chvíle. A zejména v případě, že jde o vůbec první nástup do školy nebo školky,“ potvrzuje americká registrovaná rodinná terapeutka Michele Levin. „Nejeden sociální vědecký výzkum prokázal, že první dny v těchto institucích jsou nejhorší a nejnáročnější právě pro matky, a to nejen časově, ale i duševně,“ doplňuje tato specialistka. Není taková nervozita ale vlastně zbytečná? Podívejme se na to z trochu jiné perspektivy.

Příprava na budoucí život 

„Většina rodičovských stresujících obav pramení z toho, že jejich děti budou ve škole cítit strach, samotu a úzkost. Pravdou ale zůstává, že jako rodič tuto zkušenost nemůžete ovládat ani nijak ovlivnit. Svým dětem jen můžete prostřednictvím láskyplných rozhovorů pomoci porozumět tomu, proč se tak cítí a ukázat jim, jak se s tím co nejlépe vyrovnat,“ vysvětluje jmenovaná terapeutka Michele Levin s tím, že je toto porozumění a snaha o vyřešení problému báječná příprava do života. A to má logiku, nemyslíte? Tak se zbytečně nestresujte a hoďte se do klidu, když vaše děti vycítí, že melete z posledního, není to ta nejlepší ukázka zvládání situací.

Zdroj: www.foxnews.com/health/moms-stressed-kids-starting-schools-feel-the-same






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat