Špinavé štětce na make-up nahrávají nechtěným infekcím

Make-up se stal nepostradatelnou součástí života žen (a ano, i některých mužů). Hraje klíčovou roli od skrývání skvrn po zvyšování sebevědomí. Nanáší se různými způsoby, třeba štětcem. A právě on se musí pravidelně čistit. Jak a čím?

Kůže je komplexní struktura, která tvoří největší orgán lidského těla. Její primární funkcí je sloužit jako bariéra, jež zabraňuje nadměrné ztrátě vlhkosti v těle. Na vnější straně však blokuje vstup toxických látek a patogenů. Věděli jste, že špinavé štětce na make-up nahrávají infekcím kůže? Jsou totiž vystaveny znečištění, odumřelým kožním buňkám a prachu, což může vést k několika kožním problémům (1). Proto je nezbytné je čistit a dezinfikovat.

Co použít?

K řádnému čištění štětců potřebujete několik věcí. Šampon nebo mýdlo, čistič štětců a podložku na čištění. Nastříkejte několik kapek mýdlové tekutiny na podložku a štětiny navlhčete vlažnou vodou. Nyní krouživými pohyby „kartáč“ očistěte a zbavte ho všech nečistot. Myjte, dokud ze štětce nevyteče voda. Následně vymačkejte vodu i ze samotných štětin. (Vyhněte se však příliš drsnému stisku, protože by to mohlo způsobit jejich vypadávání.) (1)

Nyní položte štětce naplocho na ručník a zbavte je přebytečné vlhkosti – čistou a suchou papírovou utěrkou. Nechte několik hodin schnout na vzduchu a své kosmetické pomocníky uložte zpět tam, kam patří. Co se týče frekvence, postup opakujte alespoň jednou až dvakrát týdně (pravidelnost je základ). (1)

Když nemáte čas – nebo se vám nechce

Pokud jsou nástroje, které používáte k nanášení make-upu, špinavé, můžete skončit s pupínky, které se jen tak nezahojí. Ve hře je i riziko stafylokokové infekce a vznik předčasných vrásek.  Jak již bylo uvedeno, špinavé štětce na make-up přispívají k hromadění odumřelých kožních buněk, nečistot, mastnoty a nežádoucích bakterií, což činí vaši pokožku náchylnější k infekcím. I z tohoto důvodu je nesdílejte s nikým jiným, zvlášť v zimě. Během tohoto období v roce totiž pacienti s kožními problémy procházejí nejtěžším obdobím (1). Chcete to riskovat?

Zdroje: (1) www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/routine/clean-your-makeup-brushes






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat