Vlasové produkty v kombinaci se stylingovými přístroji představují zdravotní hrozbu

Může vaše nevinně se tvářící žehlička na vlasy produkovat škodlivé emise? Řekl by to asi málokdo, ale opravdu to tak je. Souvisí s tím běžně používané vlasové produkty!

Vlasových produktů existuje požehnaně. Kromě šamponů, kondicionérů, masek a balzámů je v drogeriích sháňka i po lacích, zahušťovadlech i přípravcích k dodání lesku. Máre je doma také? Informace, které se objevily, vás poněkud znepokojí.

Problém zvaný teplo

Cyklické těkavé methylsiloxany (cVMS), které se v těchto výrobcích běžně vyskytují, jsou známé tím, že zprostředkovávají právě ten zmíněný lesk a hřívu vyhlazují. To jsou velmi žádoucí vlastnosti – a nejen tehdy, když se snažíte zkrotit krepatění. Ovšem nová americká studie (1) upozorňuje na to, že jsou-li tyto molekuly zahřívány žehličkou na vlasy nebo kulmou, mohou vyvolat dlouhodobé negativní důsledky pro osobní a environmentální zdraví. Koho by tohle napadlo!

Pokus z praxe mluví za všechno

Účastníci tohoto výzkumu (1) používali své typické vlasové produkty, a to včetně krémů, sprejů a olejů, spolu se stylingovými nástroji v kontrolovaném domácím prostředí. Výzkumníci pak měřili emise cVMS a dalších těkavých organických sloučenin (VOC), což je třída chemikálií, která může být škodlivá, neboť se dává do souvislosti s rakovinou. Mezi sloučeninami cVMS experti během svých zkoušek zdokumentovali i významný nárůst emisí chemikálií dekamethylcyklopentasiloxanu (D5) a oktamethylcyklotetrasiloxanu (D4), o kterých se říká, že mají nežádoucí účinky na plíce, játra i nervový systém. Co s tím? Možná by pomohl odsávací ventilátor, že? A zní to logicky. Jenže! Tato praxe může podle autorů zmíněné studie zásadně ovlivnit kvalitu venkovního ovzduší v hustě obydlených městech.

Co nádech, to hrozba?

„Vezmeme-li v úvahu průměrnou frekvenci používání produktů péče o vlasy, která je dvakrát až pětkrát týdně, a za předpokladu, že 10 procent těchto přípravků bývá na bázi siloxanů, celkové množství emise D5 putující z interiéru do exteriéru by mohlo dosáhnout 0,4 až 6 tun ročně,“ píše se v tiskové zprávě (2). Řešením a prevencí je dle odborníků bezoplachová péče a využívání stylingových nástrojů opravdu jen výjimečně.

Zdroje: (1) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.3c05156?goto=supporting-info, (2) www.nypost.com/2023/11/28/lifestyle/hair-products-styling-tools-can-pose-significant-health-risks-experts/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat