Internet podporuje osamělost

Jsme neustále online a můžeme komunikovat s ostatními lidmi kdykoli a kdekoli. Každý se může na internetu zúčastnit diskusí, zveřejnit svůj názor nebo hodnotit obsah. Přesto narůstá pocit osamělosti – zejména u mladé generace, která intenzivně internet využívá. Proč tomu tak je?

Existuje řada problémů, které vedou k osamělosti. Zranitelnější jsou ti, kteří jsou na tom finančně hůře, trpí traumatickými zážitky, duševními chorobami nebo diskriminací a nemají blízké přátele. A lidé, kteří tráví poměrně dlouhou dobu na internetu, jsou častěji osamělí než ostatní. Není divu: Na internetu nejsou žádná objetí, ale najdete tam nenávistné zprávy a obsah, se kterými se v reálném světě jen zřídka setkáte v tak necenzurované podobě. Pokud jde používání internetu do extrémů, nazývá se to závislost – i když často není jasné, zda je osamělost způsobena závislostí, nebo je závislost způsobena osamělostí.

Někdy je méně více

Zejména na sociálních sítích má mnoho lidí stovky či tisíce sledujících a přátel. Komunikujeme a účastníme se každý den. I když se mohou rozvinout i internetová přátelství, jsou méně intimní a podporující. Přátelství s nejvyšší kvalitou jsou ta, která fungují v kombinaci offline a online komunikace. A takových přátel má každý jen pár. Pandemie coronaviru jasně ukázala, že je dobré být online, ale nemůže to plně nahradit osobní interakci s blízkým člověkem.

Jsme díky internetu osamělí?

Na tuto otázku nelze zcela odpovědět. Jedna věc je ale jasná: pokud trávíte příliš času online, zvyšujete riziko, že se budete cítit sami. A i když to tak z mnoha upozornění, žádostí o přátelství, zpráv, lajků a komentářů nevypadá, jedno lze říct s jistotou – internet nám cítit se méně osamělí nepomůže.

Cítíte se osamělí? Máme pro vás 3 rady!

Využijte příležitosti, které vám váš smartphone nabízí, a oslovte staré přátele nebo se spojte s dalšími lidmi, kteří sdílejí vaše zájmy. Rozhovor pomáhá a třeba se i najde někdo, kdo by chtěl něco dělat. 

Najděte si koníčka nebo se přidejte do klubu nebo skupiny. Zde můžete dělat novou aktivitu a setkávat se s lidmi.

Využijte nabídky pomoci! Vyhledat pomoc není nic, za co byste se měli stydět. Naopak, ukazuje vaši odvahu. 

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat