Žebříčku partnerských hádek vévodí téma peněz

17.05.2024 | Vztahy

Peníze rozhádaly nejednu rodinu a partnerský vztah. Proč mohou být finanční záležitosti zhoubou vztahu? A jak z nich neudělat problém, ale pevný základ týmové práce?

Existuje asi milion věcí, které mohou rozvířit hádku mezi vámi a partnerem. K nejrůznějším rozepřím dochází třeba kvůli nedostatku společně tráveného času, domácím pracím, výchově dětí nebo sexu. Ale pokud jde o úplně nejčastější důvod a pomyslné jablko sváru, na prvním místě jsou vždycky peníze (1). Máte to stejně?

Úspory jsou prostě tabu!

Můžete se zeptat úplně cizího člověka na počet milenců a on vám rád odpoví. Pokud mu ale položíte otázku ohledně jeho bankovního účtu, bude se cítit uražen. Bojujeme kvůli penězům jen proto, že prostě nevíme, jak o nich mluvit. A to s sebou samozřejmě přináší problémy. Když jde o finance, hádky s partnerem jsou prostě jiné. Často totiž končí bez vyřešení, což vede k tomu, že napětí proniká i do dalších oblastí fungování, a to včetně milostného života. Takový stres negativně ovlivní úplně všechno (2).

Misky v rovnováze!

Ve skutečnosti se finanční spory týkají úplně jiných věcí. Odmyslete si, že jeden v páru utrácí o něco více než ten druhý. Zjistíte, že vzájemné bojovné argumenty jsou vlastně o tom, čemu partneři dávají přednost před vším ostatním. Ať už jde o placení účtů, spoření nebo investice do budoucnosti, najít rovnováhu je opravdu složité. Přesto je hřích se o to alespoň nepokusit (2).

Pracujte jako finanční tým

Protože se hovorům o penězích snažíme vyhýbat, většinou o nich s našimi protějšky mluvíme až ve chvíli, kdy nastává krizová situace, což je pochopitelně špatně. Udělejte z toho běžnou rutinu. Zkrátka si každý týden sedněte nad rozpočet a společně vymyslete, za co peníze nejlépe utratit. Důležitá týmová práce. Vytvořte plán výdajů založený na tom, čeho si vážíte a co k vlastnímu štěstí opravdu potřebujete. Klíčová je komunikace.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3230928/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472724/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(2 hlasů)

Pizza těsto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat