Zvyšte si své nízké sebevědomí

Umění komunikace spočívá nejen v hledání správných slov, ale také ve správném přístupu k určitým situacím. Některé věty vyjádříte nejen více svého sebevědomí, ale zároveň k němu povzbudíte i ostatní.

Upřímná omluva je něco, co po hádce nemusí přijít vždy snadno. V jiných situacích se naopak omlouváme příliš rychle a slova pak ztrácí význam. Také tím, že se omluvíte, vždy vezmete vinu na sebe, i když nemusíte být viníkem. Pomocí následujících vět můžete převzít odpovědnost, aniž byste ale neustále říkali „promiň“.

Beru si to jako svoji odpovědnost a problém vyřeším

Převzít odpovědnost za chybu je mnohem efektivnější než se jen omluvit. Touto větou dáváte svému protějšku najevo, že si uvědomujete důsledky svého jednání a aktivně hledáte řešení. 

Děkuji za trpělivost

Zejména v pracovním prostředí má člověk tendenci se často a rychle omlouvat za drobnosti. Bohužel to často vede k tomu, že je člověk vnímán jako nejistý nebo neschopný. „Děkuji za trpělivost.“ nesníží vaši cenu jen proto, že vám to trvalo o pár minut déle. 

Všiml jsem si, že jsi zaneprázdněn. Potřebuješ pomoc?

I když je věta „Omlouvám se za komplikace.“ často dobře míněná, skutečnou úlevu nepřináší. Váš protějšek mnohem více ocení, když proaktivně nabídnete pomoc nebo řešení. Mnoho lidí navíc těžko žádá o pomoc, a tak touto větou ostatním usnadňujete přeskakování jejich stínu.

Omlouvám se za zpoždění.

Pokud se opozdíte a máte k tomu pádný důvod, pohled psíma očima a omluva nepomůže. Místo toho zkuste říct: „Děkuji, že jste na mě čekali. Oceňuji vaši trpělivost.“ Tím uznáváte, že obíráte druhého o čas a že si toho vážíte.

Omlouvám se za chybu

Zejména pokud jde o přiznání chyb a přehmatů, je snadné se nakonec omluvit. Ale i když to může působit nezkušeně, „Díky za opravu, beru si kritiku a budu na ní pracovat.“ lidem říká, že jste si všimli své chyby a chcete ji napravit. 

Promiňte, že vás obtěžuji

Pokud máte pocit, že musíte rušit někoho, kdo potřebuje svůj čas, nemá smysl se omlouvat – vždyť všichni chceme spolupracovat. Zkuste se tedy příště zeptat na otázku typu „Máš na mě čas?“ nebo „Je teď vhodná chvíle vás na chvíli vyrušit?“

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Hřibová omáčka

(2 hlasů)

Pizza těsto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat