Pravda o naší osobnosti

Občas každý udělá rozhodnutí, u kterého zpětně přemýšlíme, co nás to vůbec napadlo. Přitom i tato nepochopitelná rozhodnutí jsou výplodem našeho mozku. Náš mozek o nás totiž ví víc, než si myslíme.

My lidé jsme obecně poměrně komplikovaní. Pěstujeme návyky, i když víme, že pro nás nejsou dobré. Lžeme druhým, i když jim věříme. Cítíme se nespokojení, i když jsme sytí, zdraví a máme spoustu důvodů k radosti.

Mozek je neuvěřitelně složitý a mnohem výkonnější než jakýkoli počítač. A protože hraje velkou roli v tom, co děláme, myslíme, cítíme – zkrátka kdo jsme –, dá se předpokládat, že bude trvat docela dlouho, než přesně pochopíme, jak pracuje.  

Proč stále toužíme po štěstí a radosti

Většina našich činů a rozhodnutí, ne-li nakonec všechna, je založena na jediném cíli: abychom se díky nim cítili dobře. Abychom toho dosáhli, náš mozek z velké části spoléhá na zkušenosti: Opakujeme to, co nám v minulosti dalo pozitivní emoce, nebo to používáme jako orientaci pro nové situace.

Pokud se například vyhýbáme konfrontaci a vyhovuje nám to, protože harmonie je pro nás důležitější, a jsme tak šťastnější než při prosazování se, příště pravděpodobně znovu podlehneme a hádce se vyhneme. Pokud nás naopak náš úhybný manévr nenaplňuje, cítíme se nedocenění a trápí nás špatné pocity, pravděpodobně se příště rozhodneme reagovat jinak.

Díky pozitivním zážitkům vznikají nebo sílí naše akční vzorce, strategie zvládání, návyky, a dokonce i závislosti – našemu mozku je jedno, co děláme, pokud se v tom cítíme dobře. Až když díky svým postupům „padneme na hubu“, pravděpodobně je budeme reflektovat a snažit se je změnit.

A nejlépe funguje, když je nahradíme metodami, které co nejrychleji povedou ke stejně pozitivním nebo dokonce lepším zkušenostem než ty staré. Protože jinak bychom museli pracovat proti svému mozku – a to je díky jeho schopnostem téměř nemožné.

Naše osobnost se neustále vyvíjí

Je jasné, že s ohledem na plynutí času a získaných zkušenost není možné, abychom zůstali stále stejní. Naše osobnost se během života mění, protože se náš mozek vždy přizpůsobuje novým okolnostem kolem nás. Hodnoty, standardy, priority – když se věci změní, náš mozek se přizpůsobí – a my reagujeme.

Může se stát, že normálně rozvážný a pragmatický člověk začne náhle hromadit jídlo nebo toaletní potřeby. Pandemie covidu zkrátka poznamenala každého z nás. A pokud jste proutník ve 20, nemusí to nutně znamenat, že jím budete i v 50.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat