Žijte více přítomným okamžikem

Co je nedostatek přítomnosti? Ve zkratce – příliš málo prožíváte, ale o to víc přemýšlíte. Co s tím?

Myslím, tedy jsem. Vědění je moc. My lidé jsme poměrně bystré mysli a přikládáme tomu velký význam, zvláště ve společnosti. Stydíme se za hloupé otázky nebo pravopisné chyby a šílíme, když pro něco nemáme vysvětlení. Raději důvěřujeme hodinám a chytrým hodinkám než svému smyslu pro čas, únavu nebo hlad, a jakmile nevíme, ale máme věřit pouze intuici, jsme bezradní, nejistí a bojíme se rozhodovat.

Jsme víc než myslící bytosti 

Ale naše schopnost myslet a vidět spojení mezi letícím listem a větrem není vše, co nás definuje. Je to vlastnost jako krtkovy přední nohy, které se hodí ke hrabání: ukázalo se, že je to evoluční výhoda, takže tam stále je. Ale je toho také více. A riskujeme, že to zanedbáme, pokud se budeme příliš soustředit na myšlení. V horším případě s vážnými dopady na naše (psychické) zdraví. Protože to, na co někdy zapomínáme se vším tím nadšením z našich kognitivních schopností, je to, že každá naše myšlenka je svázána s naším tělem. A jako fyzikální jednotka potřebujeme nejen střik z jablečné šťávy, gratinovaný brambor a spánek, ale také zážitek z přítomnosti. To znamená blízkost, bezprostřednost a procítění okamžiku.

Příliš mnoho „smyslu“ a příliš málo přítomnosti může způsobit nevolnost

Prožitek přítomnosti vzniká z metabolického vztahu ke světu. Něco prožíváme skrze své tělo nebo cítíme jinou osobu a zažíváme rezonanci. Ve chvílích prožívání přítomnosti naše myšlenky ustupují do pozadí a dostáváme se do stavu plynutí. Třeba když se necháme unést atmosférou. Nebo zapomenout na čas ve společnosti přátel a najednou si uvědomit, že jsme v restauraci poslední. Nebo když při běhání necháme všechny starosti za sebou. Nebo cítíme slunce na kůži, slyšíme šum moře, cítíme sůl ve vzduchu a nemyslíme na nic jiného. Takové okamžiky v životě potřebujeme, abychom zůstali zdraví. Mít rovnováhu a protiváhu myšlenkovému světu, ve kterém se neustále nacházíme. Ve kterých plánujeme, odškrtáváme úkoly, hledáme důvody a očekáváme nejhorší. A vytváříme vzpomínky.

Jak ale poznat, že přítomnost neprožíváte dostatečně?

Touha po dotyku

Nejdůležitější a zároveň nejsilnější prožitek přítomnosti obecně prožíváme v kontaktu s druhými lidmi, ve fyzické i emocionální blízkosti. Nedostatek přítomnosti se proto může projevit silně pociťovanou potřebou lidské blízkosti a doteku – ne v sexuálním smyslu, ale obecněji po něčem jako je objetí, ruka, která nás hladí po zádech nebo jen drží. 

Sklon k napjatosti

Pokud se často přistihneme, že přemýšlíme a opakovaně sklouzáváme do kolotoče myšlenek, ze kterých se těžko dostáváme, může to být důsledek a příznak toho, že v našem každodenním životě nezažíváme dostatek přítomnosti. Je pak vhodnější učinit protiopatření než zkoušet nejrůznější triky mysli. 

Porucha spánku

Pokud večer nebo v noci ležíme v posteli a naše racionální myšlenky nám nedovolují se uklidnit, může to být způsobeno převahou smysluplné kultury v našem každodenním životě. Jiný příběh je, když jsme emocionálně rozrušení nebo emocionálně zpracováváme dojmy ze dne – v tomto případě se o nedostatek přítomnosti nejedná.

Bezcitnost

Pokud se příliš zapojíme do abstraktního světa myšlenek, v určité chvíli přestaneme mít dostatek mentální kapacity pro emoce. Radost a nadšení prožíváme méně intenzivně, téměř necítíme žádný hněv nebo smutek, spíše se cítíme otupělí a rezignovaní.

Obtížně si užíváme společnost

Spolu se sklonem k přemýšlení a emočním chladem může nedostatek přítomnosti vést k potížím v současném vztahu nebo v navazování nových. Pokud se často cítíte nepříjemně a izolovaně, když jsme s jinými lidmi, a pokud naše myšlenky jsou obvykle někde jinde než na večírku nebo v kavárně, může to znamenat, že naše prožívání přítomnosti již bylo narušeno, protože jsme žili v deprivaci příliš dlouhou dobu.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
56 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat