Dostupné způsoby ulevující relaxace

Máte toho v poslední době nějak moc? Cítíte se unaveně psychicky i fyzicky? Zkroťte stres a relaxujte. Že pro vás odpočinek představuje absolutní nicnedělání? Ale no tak, jsou i jiné metody, jak zklidnit tělo i duši, a některé do činnosti zapojují ruce nebo ústa!

Času je málo, povinností hodně, ale i tak by si každý člověk měl najít aspoň chvíli jen sám pro sebe. Začleňte tyto jednoduché techniky do své každodenní rutiny a vneste do svého bytí klid a pohodu!

Malujte

Malování podporuje kreativitu, tvořivost a fantazii, zároveň zklidňuje psychiku, a dokonce učí trpělivosti. Tak hurá na něj! Nikdo po vás nechce umělecká díla, popadněte pastelky, tužky nebo štětce a dejte se do díla. Arteterapie je zázračně účinná. (Taky si kupte omalovánky proti stresu.)

Pište

Díky psacímu peru si člověk třídí myšlenky a lépe přijímá to, co se mu děje. Kdykoli ucítíte, že zrovna nejste v kondici, zapište si své myšlenky a pocity, sepište seznam věcí, lidí a situací, za které jste vděční. Jedná se o výborný posilovač nálady a způsob relaxace!

Dýchejte a vnímejte uklidňující hudbu

Není překvapením, že dechová cvičení jsou základem relaxace. Udělejte si pohodlí, přivřete oči a pusťte klidnou, meditační hudbu. Pouhých pět minut stačí, uvidíte, že se ihned začnete cítit mnohem lépe.

Uvařte horkou čokoládu

Čokoláda v mozku stimuluje tvorbu dopaminu a uvolňuje endorfiny a serotonin – hormony štěstí. Zároveň obsahuje fenyletamin, látku kterou mozek hojně spotřebovává při psychickém vypětí. Fenyletamin, mimochodem droga čerstvě zamilovaných lidí, působí antidepresivně a zmírňuje úzkost. V chladných dnech si tuhle dobrotu dopřejte v tekutém stavu, udělá vám dobře.

Pořádně se rozesmějte

Všichni vědí, že smích je nejlepší lék. Pusťte si vtipnou komedii a roztáhněte koutky úst. Když se rozchechtáte, upřímně a od srdce, dojde k psychickému i fyzickému uvolnění, zároveň se sníží hladina kortizolu, hormonu stresu.

Přitulte se

I vřelé objetí dělá zázraky. Mazlete se se svým partnerem, dítětem či domácím mazlíčkem, podpoříte produkci oxytocinu, který taktéž krotí stresový hormon kortizol a navozuje pocity klidu.

Cvičte

Cvičení zvyšuje srdeční frekvenci, pumpuje kyslík do mozku a na tento orgán působí relaxačně. Projeďte se na kole, párkrát si skočte přes švihadlo, nebo si zaskákejte na malé trampolínce. Za pár okamžiků budete jako vyměnění.

Zdroje: helpguide.org, scienceofcooking.com, wikipedia.org






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat