Způsoby ulevující od spálení sluncem

Práce na zahradě, koupání v rybnících, horská túra i delší procházka. Ten, kdo se venku před sluncem neschová, může počítat s kůží citlivou na dotek a spáleninami. Že už se stalo? Použijte tyhle dary přírody, uleví vám!

Omezené množství času na slunci podporuje tvorbu vitaminu D a reguluje cirkadiánní rytmus. Naopak přílišné vystavování se slunečním ultrafialovým paprskům poškozuje pokožku a způsobuje bolestivé spálení. Příznaky spálení se přitom mohou objevit až 24 hodin poté, co jste byli na slunci.

Abyste se vyvarovali nejdrsnějším a nejintenzivnějším slunečním paprskům, vyhněte se přímé expozici mezi desátou hodinou dopolední a čtvrtou hodinou odpolední. Když jste na slunci, zakryjte si pokožku lehkým, prodyšným oblečením a noste klobouk. Zvažte použití slunečníku a pravidelně aplikujte opalovací krém. Pokud už se stane, že se pleť spálí, použijte tyhle vychytávky.

Jablečný ocet

Jablečný ocet zklidňuje popáleniny a urychluje hojení. Kyselina octová v něm přítomná zmírňuje svědění. Přidejte jeden až dva šálky do litru vlažné vody a tuto směs použijte jako obklad – aplikujte několikrát denně. Chcete-li zotavení ještě víc podpořit, vylouhujte ocet s jednou z uklidňujících rostlinek uvedených níže.

Byliny

Zklidněte spáleniny od sluníčka bylinkami, které chladí, uklidňují, mají vysoký obsah tříslovin a podporují hojení ran. Zvažte jitrocel, kostival, měsíček, třezalku, heřmánek a levanduli. Bylinky používejte jako obklady, spreje či masti.

Aloe vera

Gel této rostliny zklidňuje, hydratuje a hojí spálenou pokožku. Sklízejte si svůj vlastní gel, případně vyhledávejte takový, který neobsahuje žádné přísady. Několikrát denně jím pleť potírejte a gel nechte uschnout na vzduchu.

Éterické oleje

Esenciální olej z máty peprné je chladivý a analgetický, takže je skvělou volbou pro bolestivou a spálenou pokožku. Levandulový esenciální olej zase podporuje zdravou zánětlivou reakci a mikrobiální rovnováhu a může urychlit hojení. Zvažte i další oleje, jako je geránium nebo heřmánek. Před aplikací esence ji nařeďte nosným olejem, kupříkladu kokosovým či olivovým. Také zvažte použití gelu aloe pro vytvoření spreje – připravte si 20 až 40 kapek esenciálního oleje, jednu polévkovou lžíci aloe vera a 150 mililitrů vody. Vše promíchejte v lahvičce s rozprašovačem.

Zklidňující koupel

Zarudnutí a pálení dokážou zmírnit koupele s běžnými domácími přísadami. Dejte jeden až dva šálky jemně mletých ovesných vloček do staré ponožky, zavažte ji a namočte se s ní do vlažné vody na 15 až 30 minut. Jedlá soda je další možností. Nasypte jeden až dva šálky jedlé sody do vlažné lázně. Chcete-li podpořit hojení zevnitř, jezte hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C a dodržujte pitný režim, abyste doplnili ztracenou vlhkost a podpořili regeneraci.

Zdroje: www.link.springer.com/article/10.2165/00128071-200405010-00006






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat