Parfémy podporují koncentraci a výkon

Máte problém se soustředěním? Potřebujete přijít na novou kampaň, podnikatelský záměr či produkt, který by se prodával ideálně sám? Nakopněte svůj mozek parfémem s obsahem klíčových složek!

Vůně, emoce a paměť jsou propojeny. To by nemělo být překvapivé, jak objasňuje neurověda. Vůně jsou řešeny čichovou žárovkou, strukturou v přední části mozku, která odesílá informace do dalších oblastí centrálního velení těla. Zápachy vedou přímou cestou k limbickému systému, včetně amygdaly a hippocampu, míst souvisejících s emocemi a pamětí. Tam ovlivňují náš duševní stav, pozornost, zaměření a koncentraci. Z toho vyplývá, že pokud toužíte mít jasnou mysl, musíte se nadechnout – ideálně něčeho, co vaše mozkové buňky maximálně probere (1). Vsaďte třeba na parfém! Jaký vybrat?

Řešení přímo pod nosem

Jelikož esenciální oleje nejsou rozpustné ve vodě a dají se míchat pouze s olejovým základem či alkoholem, bývají oblíbenou součástí mnoha líbivých flakonků z parfumerie. Vyrobit si ovšem můžete i svůj vlastní parfém z esenciálního oleje. Pokud ale dáte přednost kupovanému, hledejte složky, jako je máta peprná – v případě, že je vaším záměrem pozitivní dopad na učení (2).

Funkční vůně jdou do hlavního proudu

Zvolíte-li parfém, ve kterém převládá rozmarýn, můžete očekávat podporu schopnosti koncentrace, větší pocit jistoty, snížení úzkosti, stresu a nervozity. Rozmarýn zároveň dodává odvahu a zvyšuje sebedůvěru (3). Přejete si spíš vstát z popela jako Fénix? Pak sáhněte po mandarince!

Vetiver, bazalka i růže

Mandarinka má významný efekt na psychiku, pomáhá při fyzickém i duševním vyčerpání, mobilizuje energetické zásoby organismu, revitalizuje tělo i mysl a krotí chronickou únavu. Vhodný je také vetiver. Ten působí silně zklidňujícím efektem a velice jej oceníte zejména v období nadměrného duševního či fyzického vyčerpání. Dodává energii, povzbuzuje a soustředí mysl (4).

Provoňte sebe i svůj domov!

Bazalka zase přispívá k duševní pohodě, relaxaci a navození zklidnění, černý rybíz silně stimuluje mozkové centrum, které ovlivňuje emoce – a spouští příznivé procesy. Hodit se vám bude i informace, že kombinace neroli, růže a ylang-ylang zlepšuje všímavost o neuvěřitelných 109 procent. Nastříkejte se vybraným parfémem, pokud jdete do práce, u home office můžete zvolit difuzér či aromalampičku a esence použít klasickým způsobem (4). 

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5198031/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9000406/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491497/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7865210/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat