Nadmíra sezení zvyšuje riziko úmrtnosti

Máte kancelářskou práci a po ní se věnujete cvičení, aby následky sedavé profese nebyly tak zdrcující? I s pravidelnou fyzickou aktivitou se vám židle vymstí. Není to taková kompenzace, jak se předpokládalo.

Sedíme v autě, zaměstnání, při jídle i na gauči u sledování televize, což suma sumárum může být až 12 hodin denně. Přesně tolik času prosedí průměrný dospělý člověk (1). Co k tomu dodat – náš moderní styl zkrátka vyžaduje méně akce i pohybu.

Nová fakta, nové obavy

Vědci jsou zase poslem špatných zpráv, protože jejich studie (2) publikovaná v magazínu Journal of the American Heart Association: Cardiovascular and Cerebrovascular Disease odhalila, že nadmíra posedávání zvyšuje riziko předčasné úmrtnosti i u osob, které se věnují intenzivnímu cvičení. Jinými slovy – to, že se po svých kancelářských povinnostech půjdete vypotit do posilovny nebo na běžeckou stezku, vás vážně nespasí.

Úsporný tělesný režim není žádná hitparáda

„Když jste tak dlouho v nečinnosti, průtok krve se značně zpomalí, což způsobuje hromadění glukózy. Svaly jsou neaktivní a nepotřebují tolik kyslíku, proto tělo pracuje na nižší úrovni a klesá tepová frekvence,“ vysvětluje americká lékařka a jedna ze spoluautorek výzkumu Andrea LaCroix (3). Dosud experti předpokládali, že se to následnou fyzickou aktivitou zkompenzuje a napraví, ale soudě podle této studie to tak bohužel nefunguje. Jak je to s pauzami?

I tři minuty pomohou!

„Pro většinu lidí jsou doporučované přestávky na protažení každých deset minut prostě nereálné. Když jste řidič kamionu, nemůžete jen tak zastavit a jít se projít,“ uznává jmenovaná specialistka, podle které je to hodně podobné i v dalších profesích. Její rada zní? „Udělejte to pokaždé, jakmile to půjde, všechno je lepší než nic. Stačí pouhé tři minuty, při kterých přenesete váhu, takže je dostačující i obyčejné stání,“ uzavírá Andrea LaCroix.

Zdroje: (1) www.thrivemyway.com/sitting-statistics/, (2) www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.123.031156, (3) www.realsimple.com/sitting-all-day-without-breaks-increases-mortality-risk-study-8604610







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat