Čas trávený se psem zmírňuje stres a zlepšuje koncentraci

Když psovi vyčesáváte srst, vaše mozkové vlny zesílí schopnost koncentrace. Na útlum nervozity blahodárně působí zase procházka a obyčejné mazlení, které dělá dobře vám i domácímu mazlíčkovi.

Každý majitel psa by vám asi potvrdil, že se ve společnosti svého chlupatého parťáka cítí milovaně a velmi dobře. Toto láskyplné tvrzení podporují i vědci, kteří zjistili, že čas trávený s němou tváří zajišťuje nejen hlubokou psychickou relaxaci, ale i lepší soustředění.

Mozek prostě nelže!

Pro studii (1) publikovanou v odborném recenzovaném magazínu PLOS One jihokorejští lékaři oslovili 30 dospělých jedinců, kterým v rámci testování propůjčili roztomilého pudla jménem Aro. Respondenti s ním chodili na procházku, kartáčovali mu srst, dávali pamlsky, mazlili se s ním a fotografovali – zkrátka běžné věci, jež jsou vlastníkům psů dobře známé. Ovšem s tím rozdílem, že u všech těchto činností měli účastníci speciální zařízení monitorující jejich mozkové vlny. A ty se ošálit nenechají.

Alfa i beta užitku

Autoři tohoto výzkumu zaregistrovali třeba to, že při venčení Ara i hrách s pískací hračkou mají dobrovolníci silnější alfa mozkové vlny spojované právě s relaxací. Beta vlny, které jsou zodpovědné za koncentraci, zesílily zase při česání srsti a mazlení. „Naše poznatky dokazují, že specifické psí aktivity mohou aktivovat silnější relaxaci, emoční stabilitu, pozornost, koncentraci a kreativitu tím, že usnadní zvýšenou mozkovou aktivitu," píše se v tiskové zprávě. Není to poprvé, co se vliv psa na duševní zdraví prokázal.

Štěkot jako prevence demence

I v minulosti odborníci poukázali na to skutečnost, že pouhých dvacet minut v přítomnosti domácího mazlíčka snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, a naopak stimuluje produkci oxytocinu – takzvaného hormonu lásky (2). Dokonce vyšlo najevo i to, že majitelé psů starší 45 let vykazují výrazně nižší pravděpodobnost budoucí demence (3). Není to tedy jen zvíře, je to zázračný lék!

Zdroje: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0298384, (2) www.sciencedirect.com/journal/international-journal-of-psychophysiology, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221133552300356X






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat