Elektronické cigarety mají zhoubný vliv na mužskou plodnost

Jestli si pánové myslí, že když klasické cigarety vymění za ty elektronické, zlepší se tím jejich potence a plodnost, pak se podle všeho mýlí. Elektronické cigarety totiž zpomalují pohyb spermií a poškozují vážně buňky ve varlatech. Podle londýnských vědců jsou z tohoto hlediska nejškodlivější cigarety s příchutí skořice. Mají nejzhoubnější vliv na sperma a plodnost mužů.

Příchutě elektronických cigaret jsou plné toxinů, které poškozují buňky varlat a spermie. Látky obsažené ve skořicové příchuti zpomalují spermie a příchuť žvýkačková zase likviduje přímo buňky ve varlatech.

I když muži kouří elektronické cigarety bez nikotinu, pokud je v nich příchuť, pak výrazně poškozují sperma.

Ačkoli u běžných tabákových cigaret se často informuje o škodlivých účincích na plodnost mužů a DNA spermií, u elektronických je podobných zpráv a upozornění málo. A přitom také výrazně poškozují zdraví.

„S ohledem na pohyblivost, progresi a koncentraci spermií mají elektronické cigarety s příchutí negativní vliv,“ uvedla doktorka Helen O’Neillová na Britské konferenci o plodnosti v Edinburghu.

Na trhu existují tisíce příchutí do elektronických cigaret, mnohé z nich jsou v rámci EU regulovány jako příchutě potravin.

Pozor v těhotenství

Ačkoli by se mohlo zdát, že kouření elektronických cigaret je prakticky bezpečné, stále více se ukazuje, že to není tak docela pravda. Vědci rovněž varují před nahrazením klasických cigaret těmi elektronickými během těhotenství.

Nejen tabák, ale i látky obsažené v elektronických cigaretách mohou mít na plod v matčině těle negativní vliv. Při výzkumech s laboratorními zvířaty se prokázalo, že tyto chemikálie působí změny v aktivitě 2 630 genů.

„Byli jsme v šoku. Ale co si lidé vůbec neuvědomují, je, že i elektronické cigarety bez nikotinu uvolňují do par zplodiny,“ tvrdí odbornice na genetiku, profesorka Judith Zelikoffová.

„Musíme lidi informovat o rizicích. Hlavním výsledkem našeho výzkumu je, že elektronické cigarety musejí být dále testovány pro zdravotní bezpečnost. Tady se totiž běžně myslí, že elektronické cigarety jsou pro těhotné ženy a malé děti bezpečné, ale to nemůžeme tvrdit,“ dodala Zelikoffová v rozhovoru pro New York Daily News.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat