Běhání zvětšuje mozek

Běhání prospívá nejen fyzické schránce člověka, ale také jeho mentálním funkcím. Vědci z Kentucky totiž zjistili, že po pravidelném běhání nejenže rostou svaly, ale zvětšuje se také mozek, který má víc energie a funguje celkově výkonněji. Lidé, kteří se udržují v kondici a jsou aktivní, věnují se aerobnímu sportu, mají větší mozky, lepší paměť a bystřejší myšlení.

Podle vědců z University of Kentucky mají lidé silně neaktivní menší mozky a omezené kognitivní funkce. Tím se vystavují vysokému riziku rozvoje neurodegenerativních onemocnění včetně Alzheimerovy choroby.

Neurologové z Kentucky provedli měření velikosti mozku pomocí moderních počítačových zobrazovacích technik. A zjistili, že nejenže mají pravidelně sportující jedinci větší mozek, ale už po jednom běhu se prokrvením výrazně zvětší objem centrálního nervového systému.

„Prokázali jsme pozitivní vztah mezi kardio-respiračním fitness cvičením a průtokem krve v mozku… Nedostatek pohybu naopak souvisí s menším objemem mozku a sníženou schopností pamatovat si a horším kognitivním výkonem obecně,“ uvedli autoři z Kentucky ve své zprávě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat