5 hubnoucích tipů, ze kterých dietologům vstávají vlasy na hlavě

Spousta z nás touží po štíhlé postavě a v honbě za ní jsme kolikrát schopni čehokoli. Posloucháme rady a „zaručené“ tipy, jež nám mají zajistit ztrátu přebytečných kilogramů prakticky bez námahy a během několika dní.

O tom, že po nich nezhubneme (a když ano, tak se ze štíhlé postavy nebudeme radovat dlouho), snad ani není nutné se zmiňovat. Které rozšířené hubnoucí tipy dokáží rozžhavit odborníky na výživu a lékaře doběla?

„Vyřaď ze své stravy lepek!“

Tento mýtus se rozšířil teprve před nedávnem a lékaři nad ním nevěřícně (a často bezmocně) kroutí hlavou. Pokud totiž netrpíte celiakií, rozhodně není jediný důvod, proč byste měli lepek ze svého jídelníčku vyřadit! A co víc, bezlepková dieta vám opravdu zhubnutí nezaručí (chvíli při ní hubnete jedině proto, že nekonzumujete potraviny typu bílé pečivo, které představují v podstatě jen prázdné kalorie).

„Je to jenom o pohybu!“

Ano, pohyb je naprosto klíčovou součástí snah o zhubnutí. Ale sám o sobě nezmůže nic. Pokud adekvátně neupravíte i jídelníček, nezhubnete.

„Když si vybíráš zdravé potraviny, nezáleží na tom, kolik toho sníš.“

Ale záleží. Hubnutí a přibírání na váze je totiž důsledkem poměru příjem versus výdej kalorií. A co je třeba si uvědomit, je skutečnost, že i zdravá jídla, která nám prospívají, také obsahují kalorie. Řada z nich sice méně než nezdravé pokrmy, ale pokud jich sníte nadměrné množství, k hubnutí vám nepomohou. Zamyslete se nad velikostí svých porcí – většina lidí jí více, než potřebuje.

„Jednou týdně si můžeš vyhradit den, kdy můžeš sníst cokoli.“

Tahle rada je velmi záludná. Vlastně vám říká, že nevadí, pokud svůj nový režim na jediný den v týdnu porušíte a sníte všechno, co si odpíráte, a to vlastně v jakémkoli množství. A to je omyl. Váš metabolismus bude – zjednodušeně řečeno – takovou změnou zmatený a vše pěkně uloží v podobě tukových polštářů „do zásoby“. Spíše než den „vše je dovoleno“ si jednou za čas dopřejte nějakou tu odměnu v podobě oblíbeného (nezdravého, kalorického) jídla, které vám už začíná chybět. Ovšem v malé porci, jen tak pro uspokojení chuťových buněk! Tím nic moc nezkazíte a zajistíte si, že ve zdravém režimu setrváte i nadále.

„Když člověk méně jí a více cvičí, zhubne.“

Ano i ne. Odborníci upozorňují, že zjednodušit snahy o hubnutí na pouhou úpravu jídelníčku a zařazení sportu do svého rozvrhu u mnoha lidí nestačí. Velmi důležitou roli totiž hrají i další faktory, a to především spánek a stres. Je prokázáno, že lidé, kteří svému tělu nedopřejí dostatek spánku, hubnou mnohem obtížněji (a naopak snadno přibývají na váze). Podobný účinek mívá i stres – čím víc mu čelíte, tím hůř se zbavujete kilogramů (a tím líp je nabíráte). Mohou za to hormony, které náš organismus vyplavuje. Proto byste se měli naučit také relaxovat a především si dopřávat oněch pověstných 8 hodin spánku denně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat