Proč »existují« gayové?!

Homosexualita má během posledních patnácti set let nevalnou pověst kvůli křesťanství a islámu. Jenže menšinové sexuální cítění je mnohem starší než tato dvě náboženství. A má v lidské společnosti své místo díky evoluci. Ta jedince přitahované stejným pohlavím nevyloučila, protože jejich chování je prospěšné pro lidská společenství. Podporuje v nich společenské vazby a sbližování.

Doktorka Diana Fleischmanová z University of Portsmouth přinesla první důkazy o tom, že naše potřeba sbližovat se s druhými zvyšuje naši otevřenost k homosexuálnímu chování. Studovala vztah mezi hormonem progesteronem a sexuálním postojem, aby tak prozkoumala roli, kterou homosexuální chování může hrát v utvrzování spojenectví během lidské evoluce.

Ženy mající vyšší hladinu progesteronu v krvi jsou totiž mnohem otevřenější k sexuálním experimentům s jinými ženami. Když je u mužů rafinovaně zdůrazněn význam přátelství s jinými muži a spojenectví s nimi, mají pak mnohem pozitivnější postoje vůči sexuálním vztahům mezi dvěma muži. „Tento jev je zvláště dobře patrný u mužů, kteří mají větší množství progesteronu v krvi,“ tvrdí doktorka Fleischmanová.

Právě hormon progesteron hraje v lidské evoluci velký význam v utváření společenských pout a sbližování geneticky nepříbuzných jedinců. U žen se tvoří ve vaječnících, u mužů v nadledvinkách.

„Je to jeden z hlavních hormonů, které jsou zodpovědné za pečující a přátelské chování u lidí, jeho hladina se zvyšuje, když u lidí dochází ke sbližování a pečujícím interakcím,“ vysvětluje doktorka Fleischmanová.

„Sexuální chování je intimní a příjemné, je používáno mnoha druhy, nejen člověkem, jako pomůcka k utváření a udržování společenských pout. Všichni to můžeme vidět u zamilovaných párů, které se intimně propojují právě sexuálním chováním, i když není reprodukce možná… Výsledky naší studie jsou přesvědčivé, protože jsme v ní použili dvě velmi odlišné metody, obě vedly ke stejnému výsledku. Ženy mnohem více myslely na sex s jinou ženou, když měly vysokou hladinu progesteronu. Ve srovnání s kontrolní skupinou se homoerotická motivace u mužů nezvýšila sexuálními podněty, ale spíš myšlenkami na přátelství a sblížení, které způsobily měřitelné změny v postoji těchto mužů k představě, že mají sex s jinými muži,“ dodává doktorka Fleischmanová, jejíž studii otiskl odborný časopis Sexual Behaviour.

„Lidé patří mezi ty skupiny živočichů, které mají sex z mnoha důvodů, nejen kvůli rozmnožování. Důvod může zahrnovat potěšení, odměnu, způsob, jak říct, buď na mě milý, prosím, nebo k vyjádření dominance. Je to velmi složité, ale je jasné, že existuje kontinuum mezi city a sexualitou a sexualita je fluidní, což znamená, že máme schopnost věnovat se sexu s osobami stejného pohlaví nebo že je sex s opačným pohlavím běžný. U lidí, se velké množství, když ne většina, homosexuálního chování vyskytuje u těch, kteří se jako homosexuálové neidentifikují,“ vysvětluje Fleischmanová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat