Jak věcmi po babičce oživit moderní interiér

01.03.2010 | Bydlení a design

Vintage, jinými slovy styl, který opěvuje věci z dob dávno minulých. Aniž bychom naše obydlí proměnili v kýč či přeslazený skanzen, necháváme se inspirovat romantickým stylem francouzského venkova nebo poklady, které najdeme na půdě.

Vintage, nejvíce je tento pojem používán v oděvním průmyslu. Stále častěji však retro kousky nábytku a doplňků pořizujeme do svých bytů, a to nejen v podobě oblíbených stylů – funkcionalismu a zlaté éry produktového návrhářství 60. let.

Nádobí po babičce už dávno není výsadou selského stylu, v němž se vyžívají chalupáři. Jemné květinové vzory, starorůžová a šmolkově modrá na opotřebovaném porcelánu ladí stejně dobře s nábytkem z nelakovaného dřeva či starou skříní, jako s chladně technickým až industriálním nábytkem.
Tuto volnost, která do bytu vnese lidský rozměr a útulnost, si mohou dovolit především ti, kteří nevnímají interiér jako monolit a odváží se skládat a kombinovat jednotlivé kousky. Stačí opustit zaběhnuté stereotypní představy a nechat se oslovit věcmi, které na nás působí příjemně. Už se nemusíme bát jemného dekoru ani barev, které spolu zdánlivě neladí. Náš byt se tak může stát mozaikou s nekonečnými možnostmi.
Pokud se rozhodneme dát průchod své kreativitě a práce na nové vizáži nesvěříme bytovému návrháři a v případě, že zvolíme vintage styl, bychom si ale přece jen měli stanovit určité hranice. Ty vlastně přirozeně určuje dispozice našeho bytu, případně domu. Je nepochybně jednodušší takto dekorovat velké, vzdušné prostory. Když police nacpeme starým porcelánem a stěny ověšíme krajkou, jediné, čeho dosáhneme, bude těžkopádná přeplácanost a ne strohá poetika „obyčejných“ věcí.

Pokud si sami nejsme úplně jisti, zvolíme nejjednodušší a do budoucna také nejpragmatičtější klíč k vybavení interiéru. Věci, které příliš nepodléhají módě a zároveň vyžadují větší investici, volíme v nadčasovém duchu. Nábytek vybíráme tak, aby byl jednoduchý, spíše v základních barvách. Před několika kusy upřednostníme jeden větší – například místo soustavy skříněk pořádnou almaru.

Vintage efektu pak docílíme laděním barev a jemných doplňků, tady bychom svou fantazii naopak limitovat neměli. Ideálním příkladem aktuálního romantického trendu je světlý pokoj s nábytkem ze surového dřeva (s poloprůsvitným, záměrně nedokonalým bílým nátěrem), s dlouhými splývavými závěsy až k zemi, doplněný podle vkusu a osobnosti majitele například záplavou fotek nebo několika kousky nádobí (třeba z antikvariátu). Voňavou tečkou, která nás spolehlivě přenese do dob tak vzdálených, že už se nám jeví pouze jako poetické, bude suchá kytička levandulí.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat