V jakém pořadí péct cukroví a v čem jej uskladnit

Vánoce jsou za dveřmi, a proto je nejvyšší čas začít péct cukroví. Některé druhy potřebují odležet, jiné se připravují až těsně před Štědrým dnem. Poradíme vám, jaké pořadí zvolit, a především kam cukroví uskladnit.

Protože cukroví je pečené z různých těst, musíme si jejich přípravu pečlivě naplánovat. Nepečené kousky připravujeme až těsně před Vánoci. Jinak se vám může stát, že budete mít žluklé rolády a rumové kuličky a tvrdé perníčky.

Kdy začít?

Záleží na tom, zda děláte i cukroví, které potřebuje minimálně tři týdny uležet. To jsou například perníčky. Ideální je začít na přelomu listopadu a prosince, ale pokud si chcete užít ještě pár dní volna, počkejte po Mikuláši, pak už ale na nic nečekejte, a vrhněte se do práce.

Zkušené kuchařky se řídí tímto pořadím:

• Perníčky a zázvorky (nejpozději 3 týdny před Vánoci)
• Cukroví s oříšky, sušenky a vanilkové rohlíčky (3 týdny)
• Linecké těsto (přibližně 14 dní)
• Cukroví z piškotového a křehkého těsta (zhruba 10 dní)
• Nepečené cukroví (nejdříve 20. prosince)
• Vánočka a štola (nejdříve 23. prosince)

TIP Bety: Pokud chcete letos vyzkoušet nějaké jiné druhy cukroví, přijďte se inspirovat na naše stránky www.prostreno.cz, kde najdete spoustu receptů na cukroví.

Kde cukroví uchovávat

Každopádně v chladnu, pokud máte balkon, nemusíte si dělat v lednici místo. Ideální jsou hliněné nádoby, které používaly naše babičky, ale moc hospodyněk je nemá. Takže si připravte papírové krabice a alobal. Krabice vyložte celé alobalem a do nich dávejte jednotlivé druhy cukroví. Každý druh do jedné krabice. Perníčky můžete dát i do kovových dóz. Pokud budete dávat krabice na nezakrytý balkon, dejte pozor, aby vám na ni nenapršelo či nenasněžilo.

Nepečené cukroví a rolády potřebují stálou teplotu, proto je zabalte do alobalu a nechte je v lednici.

Máte své oblíbené recepty na cukoví? Zúčastněte se velké vánoční soutěže o NEJ CUKROVÍ. Pošlete nám recept na své vánoční cukroví a získejte jednu z 15 skvělých cen. Více informací najdete ZDE.

Tipy a triky

• Kam s vánočkou? I ona vydrží déle, pokud ji místo do igelitového sáčku zabalíte do alobalu.
• Pokud ukládáte cukroví do krabice v několika vrstvách, proložte jednotlivé vrstvy také alobalem. Pak se vám nebude horní vrstva drobit na tu spodní.
• Cukroví, které dáte večer na stůl, nezapomeňte dát před spaním zpět o chladu, jinak jej ráno můžete tak akorát vyhodit.
• Napekla jste toho víc, než můžete sníst? Zamrazte jej. V pastových krabicích vydrží určitě několik měsíců.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat