Jak správně vybrat dětský psací stůl a židli

11.03.2010 | Bydlení a design

Psací stůl a židle do dětského pokoje je jednou z věcí, na kterých se rozhodně nevyplatí šetřit. Poradíme vám, jak vybrat ten správný, co je důležité a za co je zbytečné utrácet.

Kdy vlastně nastává čas koupit dítěti vlastní psací stůl? Nejpozději v předškolním věku, ale rozhodně jej využijí i mladší děti, které si rády kreslí a u kvalitního stolu a na správné židli si nebudou ničit páteř. Navíc se naučí správným návykům a psaní úkolů pak pro ně bude jednodušší.

Jaký zvolit materiál

Materiál není u stolu to nejdůležitější. Nicméně nejkvalitnější, ale také nejdražší, jsou stoly z masivu. Nejčastěji se používá dřevo smrkové, bukové, dubové nebo březové. Na trhu však můžeme vybírat i z jiných materiálů, dýhy, plastu či kovu. Záleží na vkusu, ostatním nábytku v pokoji, ale také, kolik chceme investovat. Stejné je to i u židlí. I ty se dnes dělají v nepřeberné škále materiálů, barev a tvarů.

Malý, velký, vysoký či nízký?

Při výběru psacího stolu dbáme na správnou výšku. Pokud chcete, aby stůl vydržel několik let, je dobré volit stůl s nastavitelnou výškou. Většinou se dají nastavit od 50 do 75 cm. Jsou sice finančně nákladnější, ale nebudete už muset kupovat jiný a dítěti vydrží od předškolního věku až do puberty. Nastavitelná může být i pracovní deska. Při jeho výběru se zaměřte na to, aby měla polohovací deska dole zarážku, aby dítěti nepadaly na zem sešity a pera. Nezapomeňte na odkládací prostory. Aby si mělo dítě kam ukládat školní pomůcky, je potřeba, aby měl stůl dostatek šuplíků či polic.

Židli vybírejte s rozmyslem

Ještě větší důraz klademe na výběr židle. Vzhledem k tomu, že se dětská páteř stále vyvíjí, musí být především zdravotně nezávadná. Ideální je, pokud jde dítě do obchodu s námi a židli si vyzkouší. Samozřejmostí by měla být nastavitelná opěrka zad, područek a výška. Při sezení by měly mít děti chodidla volně položená na podlaze, pokud jsou ještě malé, je dobré jim pro pohodlné sezení pořídit podložku pod nohy. Dbáme také na to, aby se děti naučily správně sedět. Paže by měly při sezení svírat pravý úhel a právě v tom nám mohou pomoct nastavitelné područky.

Kolik nás to bude stát?

Co se týká ceny, psací stůl i židli můžeme pořídit za pár set korun, ale také za několik tisíc. Záleží na vás, kolik chcete investovat. Pokud zvolíte takový, který poroste zároveň s dítětem, bude se jeho cena pohybovat v řádech tisíců, ale je to pak investice na několik let.

Osvětlení

Stůl vybírejte až ve chvíli, kdy už máte jasno, kde bude stát. Zvlášť, pokud máte omezený prostor. Aby se vám nestalo, že si vyberete a koupíte skvělý stůl, a ten se vám nevejde na vybrané místo. Pokud je to možné, dbejte na to, aby byl stůl umístěn tak, aby šlo dítěti denní světlo ze správné strany. Pravákovi zleva, levákovi zprava. Stejně tak vhodně umístíme lampičku, aby si dítě při psaní a učení nekazilo oči.

Nezapomeňte na to, že vaše dítě bude na židli a u stolu trávit hodiny denně a několik let.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat