Stěhujeme (pra)rodiče

Stěhování je náročné pro všechny, o to víc pak pro starší lidi, kteří byli zvyklí bydlet na jednom místě třeba 30 let. Situace je o to složitější, odcházejí-li rodiče či prarodiče do domova pro seniory nebo musejí-li se vystěhovat po smrti partnera.

Takové stěhování nikdy nebude snadné, ale můžeme se snažit je svým nejbližším co nejvíce ulehčit.

Zachovejte vzpomínky

Ještě než začnete byt či dům svých (pra)rodičů vyklízet, projděte jej a každou místnost nafoťte v původní podobě (nejlépe z několika úhlů a pohledů). Pak fotografie shromážděte do malého alba a přidejte k nim jakékoli fotky, jež byly v minulosti pořízeny a které ukazují život v bytě (například rodinné oslavy, návštěvy apod.). Možná budete muset obeslat s žádostí o zaslání takových fotografií i širší příbuzenstvo, ale zkuste to. Album pak předejte rodičům jako dárek v novém obydlí. Možná pro ně bude zpočátku příliš bolestné si fotky prohlížet, ale po čase budou milou připomínkou místa, kde strávili převážnou část svého života. Pokud například stěhujete babičku do domova pro seniory, může se jí takové album hodit k navazování kontaktů v novém působišti.
TIP Bety: Nevíte si rady se žádostí o příspěvky na péči o osobu blízkou? Nevyznáte se, kdo a za jakých podmínek má na ně nárok? Zeptejte se ZDARMA naší sociální pracovnice Vlaďky v její on-line poradně

Plánování a rozdělování

Pokud někdo žije na určitém místě půl století, nashromáždí za tu dobu celou řadu více či méně hodnotných věcí. Stěhuje-li se pak do menšího bytu, může nastat problém. Starší lidé se jen velmi neradi loučí se svými věcmi, ke každé mají nějakou vzpomínku, každá je léta obklopovala. Nečekejte, že situaci zvládnete sami, že sami můžete rozhodnout, co si vaši nejbližší vezmou s sebou, nebo že se vše rozhodne operativně až během samotného stěhování. Také by se mohlo stát, že nakonec nebude spokojen nikdo a rozdělování „zbylých“ věcí se zvrhne v boj s příbuznými o jediný originální obraz, který rodiče vlastnili. (Čtěte také: Jak zatraktivnit byt pro zájemce o pronájem)

Ačkoli to nejspíš nebude nijak příjemné, vyhraďte si na plánování celé stěhovací akce minimálně jedno odpoledne (ideálně přizvěte všechny sourozence) a v klidu s (pra)rodiči proberte, které věci si chtějí vzít s sebou, které je možné vyhodit a které chtějí někomu darovat. Při stěhování pak jejich rozhodnutí plně respektujte. Nelekejte se, pokud se rodiče rozhodnou odvézt si víc věcí, než se jim do nového obydlí může vejít. Až budou věci uklízet do nových prostor a sami poznají, že na ně není dostatek místa, mohou se (klidně s vaší pomocí) pustit do dalšího třídění.

Pokud se vaši rodiče nechtějí například vzdát starožitného nábytku, který se jim do nového bytu nemůže vejít a ani nikdo z příbuzenstva si jej nemůže ponechat, existuje možnost pronájmu skladových prostor, kam je možné nábytek (ale i další věci) uskladnit. (Čtěte také: Jak se zbavit pachů v bytě)

Obrňte se úsměvem

I když si všechno skvěle naplánujete, připravte se na to, že všechno nepůjde úplně ideálně. Stěhování bude emočně velmi vypjaté, čím je člověk starší, tím hůře snáší změny a obtížněji se přizpůsobuje. O nervové kolapsy v průběhu stěhování nejspíš nebude nouze. Snažte se však za všech situací zůstat v klidu a v racionální poloze. Bude to těžké, ale uvědomte si, že jednou budete také starší a budete vděční za každou podporu ze strany své rodiny.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat