Jak sladit barvy v interiéru?

25.09.2015 | Bydlení a design

Rozhodli jste se pro rekonstrukci vašeho bytu nebo domu? Pak nezapomeňte na barevné sladění interiéru. Při výběru barev a odstínů je dobré dodržovat určité zásady, ale hlavní je, abychom se mezi zvolenými barvami cítili dobře. Díky barvám se dají místnosti opticky měnit - zmenšit či zvětšit, ale také je můžeme prozářit nebo v nich ubrat světlo.

Výběr barev

Při volbě barev můžete využít znalostí o jejich výraznosti, zářivosti, souladu s ostatními, apod. Pomoci s výběrem vám může barvený kruh, ve kterém jsou barvy poskládány podle svých vzájemných vztahů a vlastností. Nemusíte se tedy omezovat pouze na jednu barvu, ale barvy můžete kombinovat. Avšak zvolené odstíny by měly ladit také se zbytkem interiéru, s nábytkem, bytovými doplňky a zařízením.

Nekupujte všechno ve své oblíbené barvě. Ta může být vhodná pro oblečení či drobné doplňky v interiéru. Je nutné si uvědomit, jaké nálady v prostoru chcete dosáhnout. Světlý a hravý nebo tmavší a útulný? Je nutné také vzít v úvahu prostředí a krajinu, ve které žijeme. Výrazné teplé barvy lépe vyniknou v jižních zemích než například ve skandinávských. Tam je lepší s nimi pracovat pouze v detailech.

Barevný kruh

Barevný kruh vám bude skvělou pomůckou, pokud se rozhodnete pro kombinaci více barev. Barvy v něm jsou poskládány podle svých vzájemných vztahů a kombinací. Přes kruh si můžete nakreslit různé obrazce - trojúhelníky, čtverce i obdélníky, kterými můžete po kruhu různě otáčet a tím vytvářet další a další barevné kombinace.

Teplé a studené barvy

Chladné barvy zklidňují, navozují pocit klidu a zároveň povzbuzují k činnosti. Jsou tedy vhodné do pracoven, ložnic a dětských pokojů. Za studené barvy se obecně považuje modrá, zelená a fialová. Doporučují se do místností, které potřebujete zvětšit a dodat jim dramatičnosti.

Teplé barvy, mezi něž řadíme červeno fialovou, červenou, oranžovou, žlutou a žluto zelenou, podporují komunikaci a pocitově člověka otevírají. Tyto odstíny je vhodné použít, pokud chcete prostor zútulnit.

Vnímejte prostor

Každá místnost je jiná a proto si zaslouží individuální přístup. Barvy a jejich odstíny působí na naši psychiku - na schopnost soustředit se, relaxovat a mohou mít také vliv na naši chuť k jídlu. Pozornost bychom měli věnovat velikosti místností. Do velkých, otevřených a prosvětlených prostorů se hodí chladné barvy a naopak do menších pokojů orientovaných na sever se budou více hodit teplé odstíny, které prostor pocitově proteplí.

Jak sladit podlahu?

Nezapomínejte na podlahy! Jsou důležitou součástí interiéru a proto jejich výběru věnujte velkou pozornost. Odstín a sytost barvy působí na naši psychiku zcela jinak na stěnách než na podlaze. Velmi dobře se kombinují podlahy v neutrálních barvách. Tradiční dřevěná podlaha navodí ve vašem domě pocit bezpečí a domáckosti. Velmi oblíbené jsou podlahy v šedém dekoru, které prostoru dodají moderní a elegantní nádech.

Dnešní trh nabízí spousty kvalitních podlah, které se vyrábějí v mnoha barevných kombinacích. Vaší volbou mohou být například různé dřevěné nebo laminátové podlahy, které jsou cennou alternativou právě dřevěných podlah.

Laminátové podlahy jsou v dnešní době velmi oblíbenou podlahovou krytinou a to nejenom díky svým skvělým vlastnostem, jako je odolnost vůči nárazu či opotřebení, ale také z důvodu pokládky. Pokládka laminátové podlahy je jednoduchá a zvládne ji každý zdatný kutil. Pokud by přeci jen došlo k poškození, oprava laminátové podlahy je také velmi jednoduchá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat