6 bezbolestných způsobů, jak udržet váš domov déle čistý

21.06.2016 | Bydlení a design

Pravidelný úklid je potřeba. Pro většinu z nás ale platí, že čím jsou intervaly větší, tím lépe. Co musíte udělat pro to, abyste nemuseli uklízet tak často? Tady je pár tipů:

Podlahové lišty

Pokud vás prach na podlahových lištách dovádí k šílenství, vyzkoušejte tenhle trik. Po jejich otření je osušte antistatickou utěrkou, která zabrání dalšímu usazování nečistot a prachu. A to na celé měsíce.

Dřevěné prkénko

Dřevěná krájecí deska je atraktivním kouskem do vaší kuchyně, musíte se o ni ale adekvátně starat. Když zůstane mokrá, zkroutí se, když bude moc suchá, může popraskat. A to se v ní pak zachytí malé kousky jídla, které dostanete ven jen urputným drhnutím. Trochu rostlinného oleje, nebo speciálního oleje na dřevěné desky dřevo obměkčí a usnadní vám údržbu. Prkénko důkladně otřete a pomocí kuchyňské houbičky vetřete olej. Nechte přes noc pracovat a ráno pak opláchněte a otřete do čista.

Stříbrné příbory

Jestli máte doma sadu stříbrných příborů, určitě víte, jak krásně vypadají na sváteční tabuli. Ale stejně tak si vzpomínáte, jaké peklo je jejich leštění před samotnou akcí. Přitom se můžete na příští rodinný oběd připravit už teď. Po tom, co své stříbro umyjete a otřete, každý kus zabalte do potravinářské folie. Zpomalí to proces zakalení. A při další velké sešlosti budou příbory stejně lesklé, jako když jste je zabalili.

Proti prachu

Vršek knihovny, nebo vlastně jakékoli vyšší skříně, je většinou rájem prachu. Leží totiž mimo zorné pole normálně vysokého člověka. Jak udržet tyto vrcholky i tak čisté? Tak samozřejmě je můžete pravidelně utírat. Práci si ale zjednodušíte, když inkriminovanou plochu pokryjete voskovaným pečícím papírem. Jakmile se zašpiní, jednoduše jej srolujete spolu s prachem a vyhodíte do koše.

Drhnutí záchodové mísy

“Miluju mytí záchoda”! Tak tuhle větu asi nikdo nikdy neřekl s vážnou tváří. Většinu z nás drhnutí záchodové mísy opravdu nijak neuspokojuje. Abyste tomu utekli co nejdál, kupte klasický záchodový blok a místo do mísy jej vložte přímo do rezervoáru. Chemikálie s pomalým uvolňováním bude čistit mísu při každém spláchnutí. A vy už před ní nebudete muset klečet na kolenou a drhnout o sto šest.

Leštění kuchyňské linky

Tenká vrstva leštícího vosku na nábytek vyplní případné vrásky v dřevěné kuchyňské lince i v lakovaných barevných skříňkách. Povrch bude hladší a čištění budoucích stříkanců a jiných skvrn snadnější. Před nanesením vosku skříňky a desku otřete a pořádně osušte, ať se vám nedělají mapy.

Mosaz

Máte doma mosazné svícny, madla u nábytku a svítidla? Pak víte, že jejich leštění se skoro stejně zábavné jako leštění příborů. Chcete-li zachovat jejich lesk co nejdéle, i tady pomůže olej. Pomocí měkkého hadříku jím potřete čerstvě vyleštěný mosazný povrch. Olej vytvoří mikroskopickou vrstvu, která chrání kov před kyslíkem a oddálí tak jeho zašpinění. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat