Používáte alobal při grilování? Chyba!

Vyhnout se hliníku v moderním světě nelze. Obsahuje ho kosmetika, léky, zelený čaj, perlivé nápoje a obaly na potraviny. Tělo se dokáže malého množství hliníku zbavit, ale zatěžují se tím ledviny a u osob s nemocnými ledvinami představuje hliník velký problém. Egyptští vědci teď zjistili, že problém může představovat alobal a hliníkové tácky a nádobí užívané při přípravě pokrmů. Hliník se z nich ve velkém uvolňuje do pokrmů a ukládá poté v těle. Přitom nevyloučený hliník se hromadí v mozku a způsobuje neurodegenerativní onemocnění včetně Alzheimerovy choroby.

Když pečete rybu, grilujete zeleninu nebo připravujete kus masa k večeři, často vše zabalíte do alobalu, než to dáte na oheň. Co si ale neuvědomíte, je to, že se hliník uvolní do vašeho pokrmu, a to může být pro zdraví nebezpečné,“ tvrdí profesorka chemie Ghada Bassioniová z Egypta.

Alobal doporučuje pouze na balení chladných potravin a to na omezenou dobu, ale nikoli na grilování a pečení na ohni či v troubě. Pak se do pokrmu silně uvolňuje hliník. Ačkoli se tělo umí zbavit i tohoto kovu, nadbytek příliš zatěžuje ledviny a začne se ukládat v orgánech, kostech a také mozku. Tam podle profesora Christophera Exleyho z Keele University způsobuje neplechu a degeneraci neuronů. Bylo prokázáno, že osoby s velkými koncentraci hliníku v mozku častěji onemocní Alzheimerovou chorobou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat