Prostreno.cz

Zaručené triky, díky kterým můžete ušetřit za teplou vodu

Náklady na bydlení stále rostou, přesto se dá podniknout několik kroků k úspoře vašich financí. Máme pro vás několik rad, které ani tak neomezují vás, a přesto šetří energie.

Ohřívat a vytápět

Největší náklady padnou na vytápění a ohřev vody. Pokud jste již vynaložili velké úsilí na snižování nákladů na vytápění vašeho domu a vaše účty jsou stále vyšší, než jste je chtěli mít, váš ohřívač vody může být viníkem. Zkuste spojit vytápění a ohřev vody, na trhu najdete takzvané kombinované kotle. Ty jsou na elektřinu a zároveň mají tepelný výměník.

Kapající kohoutek

Kapající kohoutek nejen dokáže rozčilovat, ale také zbytečně plýtvá vodou. Myslíte si, že těch pár kapek je zanedbatelných? Pak zvažte tato čísla: kohoutek s pomalým únikem (to je přibližně 60 kapek za minutu) znamená 3,153 litrů vody ročně, která odteče rovnou do odpadu. V případě, že uniká voda z kohoutku teplé vody, tak ještě platíte za ohřev. Takže opravu rozhodně neodkládejte.

Sprchové hlavice s nízkým průtokem

Odkládat rekonstrukci koupelny je jedna věc, ale vyměnit sprchovou hlavici vám mnoho úsilí nezabere a vstupní investice se vám vrátí na účtech za energie. Pokud bydlíte ve starém domě či bytě a vaše sprcha a kohoutky jsou starší 20 let, měli byste uvažovat o výměně. Moderní sprchové hlavice a kohoutky využívají o polovinu vody méně než ty staré.

Začněte u sebe

Snažte se více dbát na vlastní užívání teplé vody a energie. Například zkuste tyto malé změny: při sprchování vodu nenechte téct celou dobu, prádlo perte v kvalitnějším pracím prostředku na nižší teploty, myčku pouštějte jen plnou. Schválně, jestli zaznamenáte rozdíl.

Revize a péče

V ohřívači vody se časem hromadí usazeniny a tyto nečistoty musí být vypuštěny. Většina výrobců doporučuje provést tento základní úkon údržby jednou za šest měsíců, ale je to opravdu nutné. Proč? Vzhledem k tomu, že sediment vytváří vrstvu v ohřívači, tak se musí vydat větší energie na ohřev a to se promítá na větším účtu za elektřinu a kratší životností vašeho ohřívače. Tato údržba vám zabere 15 minut, tak ji neodkládejte.

Snižte termostat

Rozhodně se jděte podívat na ohřívač vody a schválně, na jakou teplotu ho máte? Pokud máte ohřívač na maximum, je to zcela zbytečné. Raději si kupte bojler o správném objemu podle členů domácnosti, který stačí nastavit na 55 až 60 stupňů Celsia. Vyjde vás to nejen levněji, ale také si prodlužujete životnost zásobníku, protože při vyšších teplotách se uvolňuje více minerálů, které ho zanášejí a jeho životnost zkracují. Pro představu ušetříte 3-5 % za každé snížení 10 stupňů.

Využijte „noční proud

Takzvaný „noční proud“ je spouštěn v určitých hodinách podle oblasti, v které bydlíte. Stačí dát spínač neboli stykač na váš jistič, který patří k ohřívači vody. Ohřívač se tak spustí pouze ve chvíli, kdy běží „noční proud“, který je za mnohem nižší tarif a ročně ušetříte dost peněz. Tuto změnu rozhodně zaznamenáte. Pokud to ještě nemáte, tak tuto úpravu vám udělá každý elektrikář.

Izolace potrubí

Izolujte alespoň část trubek. Začněte od ohřívače, alespoň tam, kam se dostanete, než se vedení např. ztratí ve zdi. Tímto krokem voda ztrácí méně tepla na své cestě k vám. Jedná se o levnou a jednoduchou úpravu. Pozor také na bezpečnost, pokud máte plynový ohřívač teplé vody, dbejte na dostatečnou mezeru izolace od komína.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat