10 předsevzetí pro vaši domácnost. Bude čistější a zdravější

Většinou si lidé s příchodem roku dávají nejrůznější předsevzetí týkající se jejich zdraví, rodinného či společenského života. Co si ale letos zkusit přibrat ještě několik předsevzetí, která se týkají vaší domácnosti?

Tak například zkuste v tomto roce…

…nenakupovat nahodile potraviny, které pak vyhazujete.

Je neoddiskutovatelným faktem, že plýtváme jídlem. Každý z nás ho vyhodí tolik, že by se z něj uživil další člověk. Jedním z důvodů, proč jídlo tak často končí v koši, je fakt, že při nakupování potravin příliš nepřemýšlíme. Nakupujeme, co nám padne do oka. Bez plánu a rozmyslu. Takové suroviny pak končí v lednici, kde si jich po pár týdnech konečně všimneme – a zjistíme, že jejich doporučená doba spotřeby už dávno vypršela. Kupujme jen to, co doopravdy sníme!

…uklidit veškeré prostory s potravinami.

Není třeba si nic nalhávat – generální úklid špajzu nebo kuchyňské linky není zrovna ideální zábavou na sobotní dopoledne, ale jednou za čas bychom se do něj pustit měli. Pěkně všechno vyndat, vytřídit, otřít, vytřít, vyluxovat, přebrat, narovnat zpět… Přeci jen se jedná o prostory, kde skladujeme potraviny. A ty by měly být čisté.

…omývat zeleninu a ovoce.

Nikdy nekonzumujte ovoce a zeleninu přímo z obchodu, tedy neumytou. Na povrchu zdravých plodů se totiž mohou skrývat velmi nebezpečné bakterie (o špíně, která se na zelenině či ovoci usadí během sklizně a transportu, ani nemluvě). Jde o vaše zdraví!

…nevyšilovat kvůli vaření.

Vymyslet na každý den jednu teplou večeři je téměř nadlidský výkon. Tak si situaci ještě více nekomplikujte! Vždy můžete udělat nějakou rychlou polévku (ideálně zeleninovou – třeba rajskou nebo dýňovou) nebo dětem namazat chleba. Ono se to opravdu nezblázní… Stresu máme v životě už tak jako tak až nad hlavu, tak si ho nepřidělávejte ještě kvůli vyvařování.

…měnit častěji houbičku/hadřík na nádobí.

Snad žádný jiný předmět v naší domácnosti neobsahuje tolik mikrobů jako právě houbička na nádobí. A tak byste ji měli pravidelně (a hlavně často) měnit. Jak často? Alespoň jednou týdně, přičemž byste jí za tu dobu měli dopřát minimálně jednu „ozdravnou kúru“ v mikrovlnné troubě (vlhkou houbičku nechejte „vlnit“ asi 15 vteřin).

…přestat používat troubu jako skladiště.

Nezáleží na tom, zda pečete nebo vaše trouba po většinu roku leží ladem. Toto zařízení by mělo sloužit pouze svému účelu nebo odpočívat. Rozhodně by nemělo suplovat skladiště na neumyté nádobí, rozešpiněné utěrky, zásobu pekáčů a hrnců… Nehody se totiž stávají – a takový hořící sporák není nic, co byste chtěli zažít.

…nenechávat prádlo dlouho v pračce.

Ideálně by mělo prádlo, které se právě dopralo, ihned putovat na šňůru. Jinak totiž hrozí, že se v něm začnou množit nejrůznější vlhko a teplo milující mikrobi a bujet plíseň (kromě toho se můžete rozloučit se svěže voňavým oblečením). Takže věšení prádla neodkládejte, jinak totiž hrozí, že ho budete muset vyprat znovu. A to znamená nejen plýtvání vodou, ale i energií a pracími prostředky.

…prát častěji ručníky a ložní prádlo.

Ruku na srdce – jak často měníte ručníky a převlékáte postele? Pravděpodobně ne tak často, jak byste měli. Chyba, a navíc dost nehygienická. Ručníky bychom měli měnit každé 4 dny, ložní prádlo pak každý druhý týden.

…nestlat každý den.

Také každé ráno svádíte bitvu se svými ratolestmi či partnerem/partnerkou kvůli neustlaným postelím? Pak pro vás máme špatnou zprávu – občas není od věci nechat postel pěkně neurovnanou a rozházenou. Matrace i lůžkoviny by totiž měly pořádně vyvětrat, aby vyschly od potu a nestaly se útočištěm ještě většího množství mikrobů, než už jsou. Vyhlaste tedy alespoň jeden den v týdnu dnem neustlaných postelí.

…vyhodit nepotřebné věci.

Ať už se jedná o kuchyňské nádobí, oblečení nebo třeba knihy, zkuste si dát letos předsevzetí, že jejich množství zredukujete. Většina našich domácností je totiž zavalena předměty, které už nepoužíváme a které přesto nejsme schopni vyhodit. Tak to změňte. Jistě najdete organizace, které budou z takových věcných darů nadšené. A vy navíc získáte dobrý pocit, že jste pomohli lidem v nouzi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat