Zimní výprava: Co by nemělo v autě chybět?

Česko konečně zažívá v posledních dnech opravdovou zimu. Sníh, mráz – to, co dělá takovou radost našim dětem, přidělává vrásky na čele nám dospělým, především pokud se chystáme někam autem. Co bychom – kromě povinné výbavy – měli mít v kufru, aby nás zima nezaskočila?

Jako každý rok představuje sníh a námraza pro řidiče pořádnou výzvu. A tak se často stává, že někde uvízneme, případně s námi přestane spolupracovat naše milované autíčko (většinou ve chvíli, kdy to potřebujeme nejméně). Co dělat, aby nás tyto zimní nepříjemnosti zaskočily co nejméně?

Zkuste kufr svého auta pro jistotu vybavit následujícími pomocníky.

1. Sněhové řetězy

I když se nechystáte zrovna do hor, mohou se hodit. To když husté sněžení zaskočí i silničáře a vozovka se promění v zasněženou pláň. Lepší je naučit se nasadit na kola řetězy (raději si tuto dovednost vyzkoušejte někdy v klidu nanečisto), než někde uvíznout nebo se klouzat po sněhu a ledu.

2. Deka

Pokud uvíznete na zavřené dálnici, bude se vám teplá deka nebo huňatý svetr rozhodně hodit. Především když zjistíte, že hladina benzinu v nádrži nejspíš nezajistí topení po celou dobu čekání na silničáře.

3. Baterka

Nejenže se vám bude hodit, pokud budete nasazovat řetězy za tmy nebo hledat něco v kufru, ale navíc ji oceníte, pokud budete potřebovat někoho zastavit a požádat o pomoc.

4. Nemrznoucí směs do ostřikovačů

Ale opravdu nemrznoucí, ideálně do -30 stupňů. Tu totiž využijete i v případě, že budete potřebovat něco rychle rozmrazit (například neustále zamrzající přední sklo). Navíc kapalina do ostřikovačů bude rychle ubývat, především na mokrých a prosolených silnicích – tak ať vám nedojde.

5. Odolná škrabka na led

Vyplatí se investovat do opravdu odolné škrabky. Není nic horšího, než když ráno spěcháte a zlomí se vám při boji se zamrzlým čelním sklem plastová škrabka. Jistě, námrazu zlikvidujete i tekutými rozmrazovači skel či kapalinou do ostřikovačů (nemrznoucí), nicméně škrabka je škrabka…

6. Náplasti

Samozřejmě, že máme všichni v rámci povinné výbavy v autě lékárničku, ale ta nám zas tak nepomůže, když se při oškrabávání ledové krusty na autě či nandávání řetězu škrábneme. V takovém případě není od věci mít v kastlíku také náplasti.

7. Nabíječka na telefon do auta

Protože když nedej bože někde uvíznete, bude se vám nabitý telefon hodit. Přidělávat si vrásky ještě tím, že jste kdesi v pustině a na mobilu máte poslední čárku, je dosti vysilující.

8. Startovací kabely

Při velkých mrazech se může stát, že vaše baterie odmítne poslušnost. V takových chvílích jsou skvělými pomocníky startovací kabely (a ochotný soused či nějaký kolemjedoucí, který vám poskytne pro nastartování svého čtyřkolého miláčka).

9. Skládací lopatka

Vykopat auto ze sněhové závěje pouhýma rukama je výzva i pro urostlé muže, natož pro křehké ženy. A tak se v hobbymarketu porozhlédněte po skládací lopatce, která se bez potíží vejde do kufru a v případě potřeby s ní pohodlně odházíte sníh tak, abyste mohli vyjet.

10. Náhradní rukavice

Protože při všem tom ometání a oškrabávání auta hrozí, že budete mít za chvíli úplně promrzlé ruce a rukavice totálně promočené. Je proto lepší mít v záloze ještě jedny.

11. Písek

Zjistit uprostřed namrzlého kopce, že sice protáčíte kola jako o život, ale nehnete se ani o milimetr, není nic příjemného. V takové situaci se vám bude hodit něco, čím budete moci kola podsypat, abyste se rozjeli. Ideální je písek nebo štěrk. Že nemáte možnost jej někde sehnat? Nevadí, skvěle vám poslouží i obyčejný kočkolit (a ten seženete v každých chovatelských potřebách).

12. Sluneční brýle

Ačkoli v zimě slunce zas tak nesvítí, pokud už vykoukne a zazáří do bělostného sněhu, bude pro vás jako pro řidiče poměrně těžké nemhouřit oči a neslzet. Odraz slunce od sněhu oči rychle unaví, čímž se snižuje naše pohotovost za volantem. Je proto dobré mít po ruce sluneční brýle.

13. Energetické tyčinky

Pokud to vypadá, že jste někde uvízli na delší dobu, může se stát, že se o slovo přihlásí hlad. Pro takové situace je dobré mít v autě například energetické tyčinky, které nejen nasytí, ale navíc – jak jejich název napovídá – dodají unaveným řidičům dostatek energie na boj s nástrahami na zamrzlých či zasněžených silnicích.

14. Lahev s vodou

Případně termosku s čajem, která přijde vhod, pokud si nemůžete v odstaveném autě zatopit. Dehydratace výrazně snižuje pozornost řidiče, tak na to pamatujte.

Šťastnou cestu i v zimě!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat