Zahradničení na balkoně má svá pravidla. Co a kam vysadit podle světových stran

Nemáte u domu zahradu, přesto byste rádi pěstovali bylinky, které se hodí na vaření i léčení různých zdravotních neduhů? K založení zahrádky vám skvěle poslouží balkon nebo okenní parapet! Víte ale, na jakých místech se bude rostlinám dařit?

Orientace balkónu na určitou světovou stranu a přísun slunečního svitu jsou zásadními faktory při plánování domácí zahrádky. Pokud se chcete těšit z bohaté úrody, není radno je podceňovat. Některé bylinky si totiž libují ve stínu, jiným vyhovuje zase polostín a pak jsou tu takové, které se radují z odpoledního slunce. Máte v tom jasno?

Severní strana, ráj pažitky

Tato orientace není pro léčivky příliš ideální, ale když zvolíte správné rostliny, budou určitě prosperovat a dělat vám radost. Jen je třeba se výhradně zaměřit na ty, kterým je nejlépe ve stínu. Velkou výhodou je, že je nebudete muset tak často zalévat. Co sem vysadit? Vhodná je pažitka, kerblík, řeřicha, listová petrželka a potočnice. S těmi nešlápnete vedle!

Jižní strana, domov šalvěje

I když většina vyhledávaných bylinek pochází z teplých středomořských krajů, jižní rozpálené slunce pro ně může být příliš silné a nebezpečné. Počítejte tedy s častou zálivkou, během parných dnů klidně i několikrát. Mějte také na paměti, že čím menší květináč použijete, tím rychleji půda vyschne a o tom víc musíte zavlažovat. Na jižním balkónu či parapetu poroste rozmarýn, levandule, bazalka, tymián, šalvěj, majoránka, bobkový list a dobromysl.

Východní strana, ideál pro stévii

Skvělé místo, kde si užít báječnou letní snídani… Navíc tu můžete pěstovat prakticky veškeré bylinky – nejvhodnější se východní strana zdá být sice pro milovníky polostínu, ale záleží na konkrétním místě a době slunění. Kromě výše zmíněných středomořských bylinek se nebojte zasadit také vlastní náhražku cukru – stévii.

Západní strana, blaho pro mátu

Směr na západ je pro balkónové zahradničení velmi výhodný. Prostředí má společné rysy s jižní orientací, je tu dostatek odpoledních slunečních paprsků, ale bez rizika poledního žáru. Zde se bude dařit všem teplomilným rostlinám typu máta, libeček, kopr, estragon a pažitka. Co říci na závěr? Nechte se unášet tvořivostí a ať se dílo daří!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Lasagne

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat