6 věcí, na které v koupelně zapomeňte

V koupelně se odehrává celá řada úkonů spojených s naším zdravím – myjeme se, čistíme si zuby, pečujeme o pleť… Jenže jsou i činnosti, kterých se v této místnosti rovněž dopouštíme, ačkoli ve skutečnosti bychom na ně měli okamžitě zapomenout.

Které to jsou a proč?

1.    Pít vodu ze sprchy

Sprchujete se a máte žízeň. Tak proč se tedy rovnou nenapít?
Důvody jsou dva – jednak hlavice sprchy rozhodně není nijak zvlášť čisté místo, respektive může se stát, že se v ní namnoží pár ne zrovna přátelských bakterií, jednak teplá voda z kohoutku není vodou pitnou, ale užitkovou.

2.    Nechávat zatažený závěs

Umělý závěs u sprchového koutu či vany, který zabraňuje, abyste si vytopili koupelnu, když se sprchujete, po koupeli hned nestahujte. V záhybech, které zůstávají dlouho vlhké, se daří všelijakým mikrobům. Na druhou stranu, úplně roztažený závěs, který zakrývá celou vanu či sprchový kout, také není zrovna ideální, protože udržuje vlhko a přispívá opět k bujení bakterií a plísní ve vaně. Proto stahujte závěs tak napůl – aby pořádně vyschl, ale aby mohl vzduch i do sprchy.

3.    Používat víčko od ústní vody pro vyplachování úst

A nebo používání ústní vody přímo z lahve. Obojí přispívá ke snižování kvality ústní vody – vypláchnete do ní bakterie z úst, případně (pokud používáte víčko) přenesete bakterie na víčko a opakovaným používáním zase zpět do ústní dutiny. Správně byste měli ústní vodu nalévat vždy do čisté sklenice.

4.    Na čištění uší používat vatové tyčinky

Samozřejmě, že nikdo nechce chodit se špinavýma ušima. Ale vatové tyčinky jsou k jejich čištění zbytečné. A dokonce si jimi můžete i ublížit – pokud je zasunete neopatrně nebo příliš hluboko, můžete si ucho poškodit. Navíc paradoxně se může stát, že ušní maz tyčinkou ještě více zatlačíte do ucha, aniž byste jej vyčistili. Úplně stačí používat k čištění uší prsty.

5.    Používat cizí ručník

Jste-li na návštěvě, vždy se ujistěte, že nepoužíváte na osušení rukou ničí ručník, ale ten k tomu určený. Jednak si nemůžete být jisti, zda váš hostitel má ručník úplně čistý (respektive zda jej používá výhradně po umytí), jednak ani vy nemůžete stoprocentně zaručit, že na osušku nenanesete nějaké bakterie.

6.    Mít kartáček položený na umyvadle

Nechávat kartáček na zuby jen tak bez ochrany na umyvadle (ať už v kelímku nebo ve speciálním držáku) je zvykem v mnoha domácnostech. Ale zvláště pokud máte koupelnu spojenou s toaletou, nedělejte to. Takové bakterie totiž na kartáčku určitě nechcete. A pokud na kartáček nasouváte speciální kryt, také to není zrovna ideální. Je sice chráněn proti mikrobům zvenčí, ale ne proti těm, které se množí v jeho vlhkých štětinách. Ideální je uklízet kartáček na místo, kde je chráněný, ale může k němu vzduch, třeba do skříňky apod.
 






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat