Inspirace pro váš obývací pokoj: Od polštářů po koberce

28.07.2011 | Bydlení a design

Podstatným prvkem obývacího pokoje není pouze nábytek, jeho nepostradatelnou součástí jsou i textilní doplňky, které pokoji dodají ten správný šmrnc.

Bez dekorací a doplňků by každý obývací pokoj vypadal opuštěně a chladně. Textilní doplňky pokoje zútulňují, zejména pak větší místnosti, které je potřeba „vyplnit“.

Při jejich výběru je ale nezbytné ponechat si střízlivý pohled. Přehnané zútulnění obývacího pokoje nemusí sedět každému, může vyvolávat stísněný pocit, neboť v něm chybí potřebný prostor.

Vlněný koberec je klasika

Koberec je jedním z doplňků, které se využívají nejčastěji. Svou úlohu v tom hraje jeho tepelně i zvukově izolační vlastnost a také schopnost v pokoji vytvořit neobyčejný dekorační prvek. Aby se jím stal, neměl by splývat s okolím.


Kusové koberce jsou populárnější než metrážové. (Zdroj: Ikea)

Velikost koberce závisí na rozměrech obývacího pokoje a na osobním vkusu, kusové koberce jsou ale populárnější než koberce metrážové. I metráž lze ovšem použít jako kusový koberec, stačí zadat požadovaný rozměr a u dodavatele objednat pevné či dekorativní obšití jeho okrajů (cena obšívání se pohybuje mezi 30 – 40 Kč za 1 metr).

Barva koberce se samozřejmě přímo odvíjí od toho, jak vypadá celý obývací pokoj - od barvy nábytku, případně barvy zbývající části podlahy a také doplňků v místnosti. Může barevně ladit například s polštáři na pohovce nebo s okenními závěsy, ale v každém případě by měl být výrazný, nejlépe jedné barvy.


Vzájemné sladění koberce s okenními závěsy a doplňky (Zdroj: Forliving)

Má-li koberec vydržet delší dobu, nejlepším materiálem bude vlna, neboť se méně špiní a je pevná. Cenově je však přijatelnější koberec ze syntetických materiálů s přídavkem vlny. Přírodní vlákna také nejsou k zahození, koberce z juty, kokosového vlákna, mořské trávy či bambusu působí přirozeně a na rozdíl od ostatních materiálů se na nich nechytá prach.

DALŠÍ ČLÁNKY ZE SVĚT-BYDLENÍ.CZ


Recepty s olivami vám zpříjemní léto


Změna trvalého pobytu: Jak vše zařídit během dvou dnů

Kontrastní potahy a polštáře

Pohovka či její potahová látka by měla být neutrální a barevně odlišná nejen od ostatního zařízení, ale i od polštářů, které na ní leží.

Ačkoliv se může světlý potah pohovky projevit jako zcela nepraktický či neuvážený krok (zejména v rodinách s malými dětmi či domácími zvířaty), v kombinaci s ostatními prvky se stane nepřehlédnutelným bodem obývacího pokoje. Navíc se světlé potahy (bílé, krémové, barva slonové kosti či světle šedá a lehce melírovaná) hodí téměř do každého interiéru.


Nebojte se kombinovat barvy i na sedacích soupravách. (Zdroj: Ikea)

Okenní záclony vyměňte za textilní rolety či japonské stěny

Koberce a polštáře nejsou nahraditelné žádným doplňkem, obývací pokoj se však bez nich může obejít. Čeho se ale vzdát nelze, jsou závěsy, rolety, záclony nebo jakákoliv další okenní stínidla. Dodávají pocit bezpečí, udržují soukromí obyvatel domu a pozvednou každou místnost.
 


Sedací soupravu doplňují vínově červené polštáře. (Zdroj: Forliving)

Lehce zařízenému pokoji s francouzskými okny budou slušet vzdušné dekorační závěsy nebo textilní japonské stěny. Je možné je doplnit o zatemňovací rolety, které nabídnou úplné zatemnění, nebo látkové rolety, jejichž význam spočívá především v ochraně před paprsky slunce, ale i před zvědavými pohledy z ulice.

TIP: Padne-li volba na těžší závěsy či tradiční krajkové záclony, pak by měly přijít pouze do prostor se starožitným nábytkem či jeho napodobeninou, nikdy však do místnosti s moderním nebo luxusním nábytkem

Zdroj: svet-bydleni.cz






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat