Udělejte si konečně pořádek v šatníku. Úklid krok za krokem

Ať se člověk snaží sebevíc, s rozšiřující se garderobou pomalu ztrácí přehled, co se vlastně všechno skrývá v jeho šatní skříni. Nemluvě o tom, že i ten nejuspořádanější šatník se postupem času změní v pořádný chaos. Také úklid oblečení odkládáte, jak jen můžete? Poradíme vám, jak si ho ulehčit!

Jde o čas

Bylo by poměrně naivní předpokládat, že vám úklid šatníku zabere maximálně hodinku. Upřímně řečeno, v závislosti na jeho velikosti jím můžete strávit celé sobotní odpoledne. A tak si na jeho uspořádání vyhraďte dostatek času. Zbytek rodiny „odvelte“ třeba na výlet (když vám budou s úklidem „pomáhat“ děti, protáhne se na dvojnásobek času) a pusťte se do akce.

Všechno ven

První, co musíte udělat, je vyprázdnit celý šatník. Do poslední ponožky nebo šály. Nejen proto, abyste měli opravdu přehled, co se skrývá i v těch nejzazších útrobách skříně, ale také abyste ji mohli pořádně vytřít. Nemyslete, že se v ní neusazuje prach a jiné nečistoty!

Hromádka jedna, hromádka dvě…

Nyní se pusťte do prvního, základního třídění oblečení. Rozdělte vše podle druhu, tedy šaty na jednu hromadu, kalhoty na druhou, spodní prádlo na další, svetry o kus dál… Zatím se nevěnujte stavu jednotlivých kousků, prostě jen oblečení mechanicky rozdělte.

Klíčové otázky

Nyní se dostáváte k samotnému posuzování jednotlivých kousků svého šatníku. Každý kus z každé hromádky pečlivě vezměte do ruky a posuzujte podle několika kritérií:

  • Vejdu se do toho (aneb Není mi daný kousek moc malý, nebo moc velký)?
  • Není to poničené?
  • Sluší mi to?
  • Měl/měla jsem to na sobě za poslední rok (tato otázka se samozřejmě netýká čistě sezonních věcí, jako je například lyžařská bunda nebo plesové šaty, jež nosíte při zvláštních příležitostech)?
  • Koupil/koupila bych si to ještě dneska (aneb Nejsou současné trendy už někde úplně jinde)?

Pravidla jsou jasná. Pokud vaše odpověď na dané otázky nehovoř ve prospěch kousku oblečení, který právě posuzujete, je na čase se ho zbavit. Sentiment stranou!

Finální třídění

Nyní tedy už víte, co vám v šatníku zůstává a co jste vyřadili. Oblečení, jež si necháte, zatím odložte stranou a zaměřte se na hromadu s tím, co „posíláte dál“. Tohle oblečení ještě můžete roztřídit podle „použitelnosti“. To, co už očividně nikdo nosit nebude (poničené či silně znečištěné oblečení), nabalte do pytlů a později vyhoďte do kontejneru na textil. Kousky, jež by si ještě zasloužily další šanci, můžete darovat příbuzným či přátelům nebo nějaké charitativní organizaci, případně je prodat na internetu.

Zpět do skříně

Nakonec zaměřte svou pozornost na oblečení, jež si necháváte. To pečlivě složte nebo pověste na ramínka a vraťte zpátky do skříně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat