Chyby při mytí nádobí, které děláme skoro všichni

Nádobí myjeme nejspíš všichni i několikrát denně. A ať už máme myčku nebo se špínou bojujeme pěkně po staru, ve dřezu s houbičkou v ruce, nejspíš se i přes léta praxe dopouštíme některých z následujících chyb. Schválně, v kolika z nich se poznáte.

Těmto chybám je lepší se vyhýbat – nejen kvůli čistšímu nádobí, ale především menší dřině a také ušetřeným penězům!

Plýtvání vodou

Dnes už je jasně prokázáno, že při mytí nádobí v ruce se spotřebuje více vody, než když za vás tuto práci odvede myčka na nádobí. Ovšem i při ručním mytí mnozí z nás plýtvají vodou víc, než je nezbytně nutné. Tak například mytí pod tekoucí vodou je nešvar, který má za následek, že litry pitné vody končí bez užitku v odpadu. A to je za situace, kdy začíná být vody citelný nedostatek, neodpustitelné plýtvání. Nádobí proto raději nejprve umyjte ve dřezu napuštěném vodou (někteří lidé mají speciální nádobu ve dřezu) a poté ho opláchněte. Uvidíte, že mimo jiné klesne i váš účet za vodné a stočné!

Také při mytí nádobí v myčce můžete vodu ušetřit – pokud nejsou talíře a spol. skutečně silně špinavé, pak volte ekologii šetřící program.

Příliš mnoho prostředku

Ruku na srdce – kdy naposledy jste si přečetli u svého oblíbeného prostředku na mytí nádobí návod výrobce týkající se dávkování? A co je důležitější, opravdu ho dodržujete? Většinou máme tendenci dát čističe o něco víc, zkrátka pro jistotu. Jenže to ničemu nepomůže.

Nejenže se nezvýší efektivita mytí, ale při ručním mytí spotřebujeme mnohem více vody při oplachování a v myčce hrozí, že se nádobí neopláchne dokonale a zůstanou na něm nevzhledné mapy. Navíc zvýšená spotřeba mycích prostředků znamená větší zátěž pro naše peněženky.

Letitá houbička

Všichni víme, že houbička na mytí nádobí patří k vůbec nejšpinavějším předmětům domácnosti. Žijí v ní plísně a bakterie, včetně těch, jež našemu zdraví opravdu nesvědčí (například E. coli nebo salmonela). A přesto někteří lidé používají houbičku opakovaně, aniž by jí věnovali dostatečnou pozornost.

Samozřejmostí by mělo být pořádné propláchnutí houbičky horkou vodou po každém mytí nádobí a její umístění na suchém místě, aby pořádně vyschla. Několikrát týdně jí také dopřejte cyklus v mikrovlnné troubě (stačí na pár vteřin svěřit vlhkou hubku mikrovlnám a je po bakteriích). A hlavně houbičku pravidelně měňte!

Někteří odborníci doporučují mýt nádobí spíše hadříkem z přírodních vláken, který se lépe udržuje v čistotě (je možné ho i vyvařit) a snáze schne, takže se v něm tolik nedaří plísni.

Opomíjený dřez či myčka

Také dřez a myčku bychom měli pravidelně čistit. Jak můžeme mít dokonale čisté nádobí, když jej odkládáme do špinavého dřezu, případně které se myje ve znečištěné myčce? Pravidelně jim proto věnujte dostatek pozornosti.

Na dřez používejte osvědčený prostředek (záleží na materiálu, ze kterého je vyrobený), myčku jednou týdně vyprázdněte, umístěte do ní misku s octem a zapněte ji na vybraný cyklus.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat