Neutrácejte za drahé parfémy. Svůj byt provoníte za pár korun a bez chemie

Přemýšlíte, jak nejen v chladných dnech svůj byt co nejvíce zútulnit? Zkuste vsadit na vůni! Ovšem než se vydáte do obchodu pro nějaký drahý – a často čistě chemický – bytový parfém, porozhlédněte se kolem sebe, zda nemáte k dispozici mnohem levnější a hlavně přírodní způsoby, jak domácnost provonět!

Stačí málo a váš dům či byt bude vonět jako nikdy předtím. Nevěříte?

Ovocné potpourri

Ano, potpourri seženete v obchodě, ale proč si ho nevyrobit i doma? Vezměte citrony, pomeranče, limetky či další citrusy, část nakrájejte na tenká kolečka, část oloupejte. Plátky ovoce i kůry pak usušte (už tím svůj byt dokonale provoníte) a poté je přemístěte do misky. Přimíchejte kousky skořice a hřebíčku a umístěte třeba na stůl v obývacím pokoji. Nejenže si zajistíte svěží a zcela přírodní vůni, ale ještě získáte elegantní dekoraci!

Jednoduchý difuzér

Velmi často jsou bytové parfémy k dostání v podobě difuzérů, tedy nádoby s tekutinou, do které umístíte špejle a ze které se díky nim odpařuje vůně. Ovšem není nic jednoduššího, než si podobnou „vychytávku“ připravit i doma! Zkrátka vezměte vhodnou lahvičku, nalijte do ní kombinaci svých oblíbených esenciálních olejů (záleží a vás, které zvolíte), přidejte klasické či bambusové špejle a pak už jen nechejte svůj domov prostoupit úžasnou vůní.

Kávová svíčka

Vonné svíčky jsou poslední dobou některými odborníky spíše zatracovány s poukazem na skutečnost, že některé z nich mohou obsahovat chemikálie, jež se při hoření uvolňují do ovzduší a našemu organismus zrovna neprospívají. Jenže svíčky jsou tak romantické! Zkuste to proto jinak – kupte si obyčejnou svíčku bez parfemace, nejlépe ve skle nebo kovovém obalu. Tu pak umístěte do mističky naplněné kávovými zrny (samozřejmě tak, aby se k nim nedostal plamen). Jak se svíčka zahřeje, vůně kávy se krásně rozline po místnosti.

Vzpomínka na léto ve skle

Proč si v zimě nepřipomenout svěží vůně léta? Zkuste vzít obyčejnou sklenici s vodou a do ní ponořit na plátky nakrájené citrusy a k nim čerstvé snítky bylinek (i v zimě je seženete čerstvé v obchodě, případně je spousta lidí pěstuje celoročně na parapetu). Směs můžete jen tak položit třeba na okno, kde se navíc bude hezky vyjímat, nebo ji po několikahodinovém louhování přelít do lahvičky s rozprašovačem a provonět byt jemnou mlhou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat