Vánoční stromek vydrží nejdéle svěží po aplikaci laku na vlasy

Dny se rychle krátí a teploty klesají. V ulicích měst začíná vonět punč a svařené víno a také jehličí. Prodejci vánočních stromků mají napilno a kupující doufají, že jim vydrží svěže zelený minimálně do Tří králů. Přitom existuje jen málo ověřených vědeckých studií, které by se zabývaly prodlužováním životnosti jehličí. Podle jedné z nich je nejlepší metodou aplikace laku na vlasy.

Tvrdí to australští botanikové, kteří výsledky svého experimentálního výzkumu publikovali v odborném časopise Australian Journal of Botany. Ve svém experimentálním výzkumu zkoušeli čtyři různé metody ošetření vánočního stromku.

Čtyři pokusné stromky

Prvním byla aplikace laku na vlasy a zásobník na vodu, druhým bylo naplnění zásobníku na vodu energetickým nápojem, třetím bylo naplnění zásobníku roztokem piva a čtvrtým ošetření řezné rány na kmínku horkou vodou a následně naplnění zásobníku pitnou vodou. Jako srovnávací vzorek sloužil stromek ničím neošetřený stojící pouze ve vodě.

Účelem laku mělo být zastavení vypařování vody z průduchů jehlic. Energetický nápoj a roztok piva měly dodávat stromku potřebné živiny a minerály a tím prodloužit životnost buněk v pletivech, čtvrtá metoda ošetření horkou vodou měla rozpustit zaschlé cévy v řezné ráně a zvýšit vzlínání vody kmínkem.

Stromky poté byly drženy v klimatu běžného obývacího pokoje a zdraví jehlic vyšetřováno metodou chlorofylové fluorescence.

Pozor na svíčky

Pivo a energetický nápoj vedly k nejhoršímu výsledku. Roztok kvasil, stromek brzy odumíral. Lepšího výsledku bylo dosaženo s čistou vodou i aplikací horké vody na řeznou ránu. Ale nejdéle vitální vypadal stromek ošetřený lakem na vlasy a stojící ve vodě. Při této metodě zůstal svěží a zelený nejdéle.

Jenže úskalím aplikace laku na vlasy je to, že je to vysoce hořlavá látka. Je tedy naprosto nevhodná v případě, že jsou na stromku voskové svíčky či stromek stojí poblíž krbu. Může velmi rychle vzplanout. Autoři také neřešili aromatické vlastnosti takového stromku. Laky jsou silně parfemované a zřejmě brání uvolňování silic, které příjemně provoní interiér a navozují sváteční náladu.

Ze studie také vyplývá, což asi nikoho nepřekvapí, že nejdéle vydrží se svěžím jehličím borovice, následuje jedle a nejchoulostivější v horkém a suchém interiéru je smrk, který začne silně opadávat. Déle také vydrží stromek čerstvě uříznutý krátce před svátky a ten, který prošel obdobím s venkovní teplotou pod pět stupňů Celsia.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat