Kuchyň jako ze škatulky. Tyto chyby vám ji kazí

Kdo by netoužil po čisté kuchyni, v níž najde vše, co potřebuje pro své kulinářské experimenty. Ovšem občas při snaze pečovat o vybavení kuchyně děláme nevědomky chyby, které životnost nejrůznějších pomocníků pro vaření zkracují.

Na co dát pozor?

Nože? Doschnou

Pokud po umytí nádobí prostě necháte nože jen tak doschnout ve stojánku s ostatními příbory apod., neprokazujete jim dobrou službu. Nejenže se nože mezi ostatním nádobí tupí, ale jejich čepeli nedělá dobře ani vlhko, jemuž jsou vystaveny. Nejlepší je nože hned po umytí pečlivě osušit utěrkou.

Připálená pánev: Vydrhnout

Ačkoli je dnes většina pánví nepřilnavých, neznamená to bohužel, že pokud na nich něco připálíme, nestrávíme odstraňováním připečeného jídla spoustu času. Ve snaze si práci ulehčit sahá řada lidí po hrubé houbičce nebo ještě hůř po drátěnce. Tak těm je na nepřilnavé povrchy vstup zakázán. Pěkně nechejte připáleninu odmočit a pak ji opatrně odstraňte hubkou.

Zamazané prkénko. Odmočíme

Pokud krájíte na dřevěném prkénku „mokré“ potraviny, jež navíc ještě barví, vypadá jeho povrch docela nevábně. Co teď? Rozhodně se nesnažte skvrny odmáčet ve vodě. Ta totiž snadno pronikne do porézního povrchu dřeva a může způsobit nejen popraskání prkénka, ale i jeho plesnivění. Nenechávejte tedy prkénka ve vodě dlouho.

Zanesená konvice. Co se dá dělat

Pokud máte rychlovarnou konvici, možná jste si všimli, že se v ní po čase začal usazovat vodní kámen. Jestliže nad tímto faktem jen mávnete rukou s tím, že s vodou nic neuděláte, uberete konvici na efektivitě i životnosti. Přitom zbavit se vodního kamene je snadné – prostě v konvici svařte směs octa a kyseliny citronové, nechejte vychladnout a vymyjte čistou vodou.

Špinavý mixér. To počká

Také si ráno děláte lahodné a zdravé smoothie, ale už nestíháte nádobu mixéru pořádně umýt, a tak ji necháváte osudu s tím, že ji přece vyčistíte, jen co přijdete večer z práce? Chyba. Zbytky ovoce jsou totiž poměrně agresivní a kyseliny v nich mohou narušit povrch nožů mixéru. Co víc, když zaschnou, vymývají se o to hůř. A do třetice – moc rády plesniví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat