Mytí ovoce a zeleniny má svá pravidla, která je lepší dodržovat

Všichni víme, že ovoce a zeleninu, které přineseme ze supermarketu nebo trhu (a často i ze zahrady), musíme před konzumací omýt. To abychom zabránili nejrůznějším nečistotám, ale také chemikáliím, jimiž jsou plody ošetřeny, vstoupit na náš talíř. Jenže co když zeleninu a ovoce omýváte nesprávně?

Je to tak. Mytí ovoce a zeleniny má svá pravidla, jež se vyplatí dodržovat. Která to jsou?

Zdravými plody to nekončí

Je jasné, že když položíte čerstvě omytý plod na kuchyňskou linku, jež hadr a nějaký ten čisticí prostředek neviděla už nějaký ten pátek, vyzněla vaše snaha naprázdno. To samé platí pro případy, kdy omývám ovoce či zeleninu, aniž bychom si před tím pořádně umyli ruce. Zkrátka často kontaminujeme omyté dobroty jen tím, že je položíme na znečištěný povrch či s nimi manipulujeme špinavýma rukama.

Ten správný čas

Přinesete si domů nákup, vyndáte z něj ovoce a zeleninu a předtím, než je uložíte do lednice, je pečlivě vydrhnete? Ačkoli je pochopitelné, že nechcete ukládat do lednice neočištěné plody, není to dobrý nápad. Mokré ovoce či zelenina se rychleji kazí, navíc se na vlhkém povrchu moc rády množí plísně a bakterie. Pamatujte, že nejlepší je omývat ovoce a zeleninu bezprostředně před zpracováním či konzumací.

Bio je čisté. Nebo ne?

Potraviny v bio kvalitě jsou sice pěstovány bez použití škodlivých chemikálií (minimálně by měly být), ale to neznamená, že byste je neměli omývat! Jednak si nikdy nemůžete být jistí, zda na poli vedle toho, kde pěstuje zeleninu bio farmář, nehospodaří zemědělská společnost, která pro chemii nejde daleko, jednak projdou plody předtím, než se dostanou na váš stůl mnohýma rukama. A opravdu věříte, že jsou všechny pečlivě vydrhnuté?

Pomocníci z drogerie

Stačí ovoce umýt vodou? Nebo je potřeba vydrhnout ho třeba prostředkem na mytí nádobí? A co ty speciální přípravky, které se dají sehnat přímo pro omývání ovoce a zeleniny? Podle studie University of Maine je mytí v čisté pitné vodě úplně stejně účinné jako různé mycí prostředky. Nedávno vědci prokázali, že chcete-li si být čistotou zdravých plodů skutečně jisti, můžete k jejich mytí využít sílu obyčejné sody nebo octa.

Existují výjimky?

Spousta lidí se omýváním ovoce nebo zeleniny nezdržuje, pokud potraviny zpracovávají například do teplých pokrmů, takže projdou varem. Ale i to je chyba. I když mikrobi teplotu varu nepřežijí, chemikálie se nezničí a sníte je i s dušenou zeleninou nebo s kompotem. Rovněž byste měli vše omývat i v případě, že danou surovinu před konzumací loupete (okurky, cukety apod.). Prostřednictvím svých rukou totiž nečistoty a chemikálie přenesete na oloupaný plod…a jste tam, kde jste byli.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat