Rostliny v bytě. Zbavte se díky nim rýmy i zápachu z cigaret

13.04.2018 | Bydlení a design

Skoro každý z nás má v bytě nějakou okrasnou rostlinu. Proč ale nespojit příjemné s užitečným a nepořídit si do bytu květiny, které nám budou nejen ozdobou, ale i dobrým pomocníkem?

Šplhavnice

Pochází z lesů Šalamounových ostrovů. Je to velice rychle rostoucí popínavá rostlina, jejíž listy srdčitého tvaru zdobí žluté žíhání. Tato nenáročná liána má výbornou schopnost absorbovat toxiny jako je formaldehyd, který je obsažen například v cigaretovém kouři.

Tchynin jazyk

Tato nenáročná rostlina má vynikající schopnost, podobně jako šplhavnice, čistit ovzduší v bytě od formaldehydu a benzenu. I přes odrazující název, jsou její dlouhé, špičaté listy velmi dekorativní. Dejte však pozor, pokud chováte domácí mazlíčky. Tchynin jazyk je pro ně jedovatý.

Rýmovník

Možná ho znáte pod názvem molice nebo indický brutnák. Jedná se o bylinku, kterou můžete pohodlně pěstovat i doma. Její účinky jsou téměř zázračné. Když se o vás pokouší nachlazení, bolí vás hlava nebo máte vysoký tlak, skvěle se hodí na přípravu čaje. Při rýmě stačí jeho eukalyptové lístky promnout v prstech a jednoduše inhalovat.

Šalvěj

Tato bylinka je sama o sobě poměrně známá. Tvoří nižší keřík a při vhodných podmínkách je možné ji pěstovat i jako krásnou pokojovou rostlinu. Kromě toho má ale mnoho blahodárných účinků a široké spektrum využití. Její sušené i čerstvé listy můžeme využít v kuchyni, jejím odvarem kloktáme při zánětech ústní dutiny, vymačkanou šťávou z lístků zklidníme místo po hmyzím vpichu. Nejvíce se uplatňuje v podobě výluhu, jako přírodní dezinfekce.

Jasmín

Jasmín vás nadchne svými krásnými bílými květy, které se na rostlince objevují od jara až do podzimu. Kromě toho velice příjemně voní. Když rostlinky jasmínu rozmístíte na více míst v bytě, můžete tak velmi ušetřit za drahé osvěžovače vzduchu.

Netřesk střešní

Dužinu netřesku využijeme pro ošetření malých kožních defektů, jako je bodnutí hmyzem či drobná pořezání, ale je účinný i při použití na různé kožní vyrážky a pupínky. Je vhodný i pro ošetření aft a oparů. Tento malý, šikovný pomocník je velice odolný a nenáročný na pěstování. O důvod víc, mít ho ve své sbírce.

Bazalka

Tahle bylinka je nám všem dobře známá. Kromě toho, že se skvěle vyjímá v různých dekorativních květináčích a v jídle, do kterého je především využívána, má také skvělou vlastnost odpuzovat otravný hmyz. Vzpomeňte si na to vždy, když půjdete okolo a jemně bazalku načechrejte. Silně se rozvoní a komáři už nebudou mít u vás v domě místo.

Lopatkovec

Lopatkovec je velmi krásná pokojová rostlina, která kvete od jara do podzimu bílými, voňavými květy. Má vynikající schopnost čistit vzduch a zvyšovat jeho vlhkost. Je tak vhodnou rostlinou pro alergiky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat