Mýty a fakta o dřevěných podlahách

04.11.2011 | Bydlení a design

Dřevěné podlahy na první pohled vyzařují teplo domova. V moderní a přetechnizované době přinášejí dotek přírody tam, kde chce člověk v klidu odpočívat, trávit čas s rodinou a přáteli. Jsou zároveň velmi praktické a splňují i požadavky kvality, estetiky a trvanlivosti. Přesto o nich tradují různé mýty a nepravdivé informace.

Všechny dřevěné podlahy stále „pracují“

K nevýhodám dřevěných podlah patří jejich typická vlastnost, že se podle vlhkosti vzduchu neustále smršťují a rozpínají, takže se tvoří vysušené trhliny. Jako každý živý organismus, tak i dřevo obsahuje buňky, které pohlcují vodu. Částečně lze reakci na vlhkost odstranit povrchovou úpravou dřeva, ale těžko se vyhneme např. polití podlahy v kuchyni nebo trvalému vlhku v koupelně, dešti na terase nebo naopak vysušení podlahy v přetopené místnosti za tuhé zimy.

Z tepelně upravených podlahových prken GOODWOOD se ale pomocí moderní technologie s použitím tepla (do 205 °C). Tímto tepelným procesem v podstatě zmizí veškeré nežádoucí vlivy, které mohou zapříčinit zhoršenou kvalitu a komfort dřeva. Jedná se například o různé zárodky hub a plísní.

Dřevěná podlaha se nemůže použít do koupelny a kuchyně

Dřevenou podlahu můžeme mít i ve vlhké koupelně, pokud použijeme tepelně zpracované dřevo GOODWOOD, které nepohlcuje vlhkost.

Dřevěnou podlahu mohou zničit hmyzí škůdci

Upravené dřevo moderní tepelnou technologií odolá parazitům, takže ani pro houby ani pro hmyz se nemůže stát obydlím nebo potravou. Neobsahuje tudíž žádné parazity, ani plísně a bez obav ho lze použít i do dětských pokojů nebo v interiérech, kde žijí alergici.

Dřevěné podlahy mají krátkou životnost

Historicky nejstarší vyráběnou dřevěnou podlahou byla dřevěná prkna, která dodnes po mnoho staletí funkčně slouží v některých historických budovách. Životnost tradičních dřevěných podlah se liší především podle jejich povrchové úpravy, zejména podle výběru olejů a laků. Pokud trávíte většinu času doma, třeba s malými dětmi a k tomu máte domácí mazlíčky, je volba finálního provedení podlahy důležitá, protože se může velmi brzy opotřebit. Jestliže si pořídíte levnější dřevo, investujte do vyšší kvality povrchové úpravy.

Všechny dřevěné podlahy snesou stejnou zátěž

Dřevěné podlahy mají rozdílné parametry možného zatížení. Měkké dřevo z jehličnatých stromů snese zátěž nízkou, avšak tvrdé dřevo z listnatých stromů je velice odolné. Nejvyšší tvrdostí se vyznačují exotické dřeviny z jihoamerických a afrických pralesů. Stejné vlastnosti mají i podlahy značky GOODWOOD, které jsou vyrobeny z dubu.

Pod dřevěnou podlahu nejde instalovat podlahové vytápění

Pouze pod některé typy podlah opravdu není vhodné používat podlahové vytápění, ale pod většinu dřevěných podlah je podlahové topení možno použít, stejně tak i pod podlahy GOODWOOD.
Tip: Dřevěná podlaha v koupelně má mimo jiné i tu výhodu, že má přirozeně hřejivý účinek. Není tedy nutné instalovat pod ni podlahové topení.

Každou dřevěnou podlahu zvládne položit i laik

Kdo chce mít finančně nejméně nákladnou dřevěnou podlahu, pořídí si ji z dřevěných palubek a pokládá ji na konstrukci z hranolů z odpadního dřeva. Bohužel je právě tento typ podlahy nejzranitelnější, protože k její pokládce pouze zručnost nestačí. Avšak podlahy GOODWOOD si můžete bezpečně položit sami.

Dřevěná podlaha je vždy ekologická

Pokud se chceme chovat ekologicky a nepodporovat těžbu deštných pralesů, velkou spotřebu energie při dopravě dřeva z Afriky či Jižní Ameriky a zároveň kvůli oné dopravě i znečišťování ovzduší, nabízí se výrobky GOODWOOD, které spojují ekologické přednosti tvrdého dřeva z evropských zdrojů s pozitivními vlastnostmi tropického dřeva, které dokonce i částečně překonávají.

Dřevěná podlaha je velice drahá

Při pohledu na trh s různými druhy dřevěných podlah se setkáme i s různými cenami, které se liší většinou podle povrchové úpravy prken. Existují velmi drahé a luxusní třívrstvé dřevěné podlahy, masivní dřevěné trámy nebo bambusová prkna. Za velmi příznivou cenu od 1800 Kč za metr čtvereční můžete získat i velice trvanlivou, ekologickou a krásnou podlahu GOODWOOD.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat