Ochutnejte farmářské trhy! Zn.: I v zimě!

Farmářské trhy se staly v České republice vyhledávanou a oblíbenou událostí. Na naše stoly se vracejí české suroviny, které jsme již pomalu zapomněly používat. Zkuste si s námi – a s šikovnou kuchařkou Hanky Michopulu – připravit skvělý oběd z farmářského trhu.

Sortiment farmářských trhů je i na podzim i v zimě překvapivě široký. Dokonce tak široký, že nás láká zkusit koupit a následně ochutnat i potravinu, již jsme ještě nikdy nejedli. Jenže nezřídka pak stojíme doma nad košíkem se sice pohlednou a chutně vypadající zeleninou, ale naprosto netušíme, jak ji vlastně upravit.

A právě s tím dokáže poradit Hanka Michopulu ve své knize Recepty z farmářského trhu, jejíž první díl je zaměřen právě období podzimu a zimy a která čtenářům nabízí přehled aktuálních surovin, jejich charakteristiku a několik receptů u každé z nich (u některé více, u některých méně, jen chudák černá a bílá řepa musely vystačit jen s popisem, ale recept žádný připojen není, což je trochu škoda).

V jedné z internetových recenzí autorce vyčetli, že používá v receptech, které jsou z českého farmářského trhu, suroviny jako například parmezán nebo losos. Ale proč by to mělo být na škodu? Kniha má především ukazovat, jak naložit s potravinami, které seženeme na trhu a které se v naší kuchyni nevyskytovaly třeba několik let (ruku na srdce, kolik z vás ví, jak upravit mangold, nebo zná červenou řepu i jinak než nakládanou?).

Michopulu, jež je mimochodem zakladatelkou farmářských trhů u nás, přece nikde neříká, že do hrnce nesmí přijít nic, co se na trzích neprodává. A má-li čtenář pocit, že namísto lososa by se k receptu více hodil český kapr, nikdo mu nezakazuje kapra použít. Čtenáři kuchařek nejsou nesvéprávné osoby, které nemohou s receptem experimentovat podle své chuti.

Kniha má i velmi povedenou grafickou úpravu – což je u kuchařek důležité. Pokud při pohledu na fotografii některého z jídel v kuchařské knize nedostanete okamžitě chuť něco podobného servírovat a jíst, je něco špatně (pokud máte například v archivu kuchařské recepty z časopisů a kuchařek vydaných dejme tomu v 80. letech, je jasné, o čem mluvím – z drtivé většiny tehdejších fotografií nedostane čtenář chuť k jídlu ani omylem).

Nevýhodou knihy je podle mého názoru způsob vazby – měkké desky se poměrně snadno lámou, což bohužel platí i o hřbetu knihy, na němž vznikají nevzhledné zlomy pokaždé, když se pokusíte knihu pořádně otevřít.

Pravdou však je, že to jsou poměrně maličkosti. Pokud patříte k častým návštěvníkům farmářských trhů, ale i pokud jste začátečník, bude pro vás kuchařka Recepty z farmářského trhu vítanou pomocnou rukou.

A tady máte slíbenou ochutnávku:

Kapustový rendlík

Suroviny:
* 1 střední hlávku kapusty (nebo odpovídající množství růžičkové kapusty)
* 500 g brambor (nejlépe varný typ B nebo C)
* 300 g masa z krůtích nebo kuřecích prsou
* 30 g másla
* 2 lžičky mouky
* muškátový oříšek (pár strouhnutí)
* špetku soli, čerstvě mletý pepř

Postup:
1.   Brambory oloupejte a nakrájejte na klínky. Maso nakrájejte na nudličky. Z listů kapusty odkrojte silné středy a nakrájejte je na silnější proužky (pokud máte růžičkovou kapustu, pouze sundejte svrchní lístky) a odkrojte od košťálu.
2.   Máslo rozpusťte ve větším hrnci na mírném ohni. Zaprašte moukou a promíchejte. Jakmile jíška zpění a lehce zezlátne, přidejte kapustu a promíchejte. Restujte 2 až 3 minuty, až mouka lehce zhnědne a kapusta mírně zavadne. Zalijte studenou vodou, pořádně rozmíchejte a zesilte plamen.
3.   Do tohoto základu přidejte brambory, sůl, koření a dolijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Vařte doměkka. Když jsou brambory již téměř hotové, přidejte maso a povařte – obvykle stačí 2 až 4 minuty, podle velikostí kousků masa.

Sametová celerová polévka

(dejte celeru šanci – v tomhle receptu si jej zamilují i zapřisáhlí odpůrci této zeleniny)

Suroviny:
* 500 g celeru
* 1 kyselé jablko
* 1 cibuli
* 2 x 125 g lučiny
* 50 g másla
* 150 g sýra s modrou plísní
* sůl, pepř

Postup:

1.   Nahrubo nakrájenou cibuli osmažte na másle asi 2 minuty, přidejte celer nakrájený na kostky, znovu osmahněte a zalijte 750 ml vody. Vařte na středním plameni 10 minut, přikryté pokličkou.
2.   Mezitím oloupejte jablko, odstraňte jádřinec. Rozkrájejte ho na kousky a vsypte do polévky. Vařte dalších 10 minut. Podle chuti osolte a opepřete. Vypněte, přidejte lučinu a rozmíchejte. Rozmixujte do hladka a podávejte.

Uzené maso se švestkovou omáčkou

(uzené maso připravte, jak jste zvyklí, švestková omáčka je krásně doplní; podávejte s chlebem)

Suroviny:
* 500 g švestek
* 1 lžíce cukru
* šťáva z ½ citronu
* 1 bobkový list
* přidat můžete pár zrnek jalovce, nebo ½ lžičky anýzu, nebo 1 badyán

Postup:
1.   Švestky rozpulte, vypeckujte, vložte do kastrolu spolu s ostatními přísadami a 100 ml vody.
2.
   Přiveďte k varu a nechte 20 až 25 minut jemně bublat za občasného míchání. Před podáváním vylovte koření.


TIP BETY.CZ: Vyhrajte zástěru a 3 kuchařky Hanky Michopulu: Recepty z farmářského trhu v naší soutěží







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat