Podzim ve znamení dýní. Využijete je od ozdoby po večeři

13.10.2018 | Bydlení a design

Podzim nastal a spolu s ním se na pultech obchodů začínají objevovat všechny možné druhy dýní. Kromě toho, že jde o zdravou pochoutku, si ještě s dětmi užijete spoustu legrace nebo krásně vyzdobíte vaši zahradu či domácnost. K čemu všemu lze dýně využít?

Kompot

Dýně jsou plné vitaminů a zdraví prospěšných látek, ale u dětí v oblibě příliš nebývají. Zárukou toho, aby dýně vašim dětem chutnala, je vyrobit z ní slaďoučký kompot, po kterém se všichni budou olizovat až za ušima. K výrobě kompotu vám postačí tři kila na kostičky pokrájené dýně, tři čtvrtě kila cukru, ananasové aroma a citron. Veškeré ingredience dejte do hrnce, přidejte šťávu z citronu, nechte pár hodin odstát a poté svařte, aby nebyla dýně ani měkká, ale ani úplně tvrdá. Poté horkou směsí naplňte čisté sklenice a otočte dnem vzhůru.

Hranolky

Pokud mají vaše děti rády hranolky, ale protože nejsou příliš zdravé, často jim je nedopřejete, zde můžete být v klidu a nechat je sníst, co hrdlo ráčí. Z máslové dýně nebo dýně Hokkaidó nakrájejte hranolky standardní nebo silnější velikosti, osolte je, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pečte dvacet minut na 180 stupňů a na závěr posypejte čerstvými bylinkami. Jistě se po nich jen zapráší.

Dekorace

Ozdobné dýně, ale i ty, které využijeme v kuchyni, nám mohou udělat spoustu parády jako ozdoba našich bytů či zahrad. Ozdobné tykve a dýně se skvěle vyjímají v podzimně laděných truhlících, klasická halloweenská dýně zas dozdobí zápraží vašeho domu. Fantazii se meze opravdu nekladou a čím více oranžových, červených, zelených a bílých tykviček a dýní seženete, tím krásnější a barevnější vaše podzimní dekorace bude.

Zábava

Vyřezávání dýní je klasika, která neomrzí. Zkuste to ale tentokrát trochu jinak. Nevyřezávejte obličeje a strašidelně zubaté stvůry, vyrobte si nádherně svítící dýňový lampion. Ke tvorbě lze použít šablonu, ale jistě si nádherné motivy vytvoříte i bez ní. Vtip je v tom, že si na dýni předkreslíte krajkové vzory a ty pak jednotlivě vyřezáváte, aniž byste projeli dužinou skrz. Některé části odstraňte do větší hloubky, jiné zase mělčeji a až uvnitř zapálíte svíčku, výsledek bude dozajista okouzlující.

Květináč

Nádhernou ozdobou vašeho stolu bude dýně, kterou vydlabete a za pomoci aranžovací hmoty ji „osadíte“ slaměnkami, okrasnou trávou, vřesem a různými skalničkami. Pohled na něj si můžete užívat třeba zrovna tehdy, až budete obědvat dýňovou polévku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat