Kvalitní porcelán? To není jen cibulák

04.05.2010 | Bydlení a design

Jste vyznavači moderního stylu, ale zároveň také klasických materiálů? Toužíte po investici, která nezestárne, a přitom bude originální? Tím, co hledáte, může být porcelán, český porcelán od českých produktových návrhářů.

Spojení tradice, ušlechtilosti materiálu a aktuálního produktového návrhářství jsou skvělým důvodem, proč najít porcelánu místo v naší domácnosti.

Modrobílá klasika

Většina z nás si pod kvalitním a žádaným porcelánem představí "cibulák", který svého času představoval celé jmění, a i dnes pořízení takové soupravy vyjde na tisíce. Jeho tradice sahá až do poloviny 19. století, kdy se podařilo vyvinout trvalou a krásnou modř na dekory. Samotný bílý porcelán není o moc starší – Evropané jej díky německému lékárníkovi a alchymistovi Böttgerovi znají od začátku 18. století. Objevitelé křehké krásy, Číňané, si mohou porcelánu užívat už od 6. století.

Repliky za rozumnou cenu

V českých zemích se začala tato nejjemnější keramika vyrábět na konci 18. století a naši řemeslníci se brzy v tomto oboru, podobně jako ve sklářství, stali uznávanými odborníky. V této disciplíně byli naši produktoví návrháři na vrcholu v době kubismu, například v osobě Pavla Janáka. Jeho slavné vázy či cukřenky můžete zakoupit i dnes. Málokdo asi ozvláštní svůj interiér originálem, ale jejich repliky jsou ve výrobě a znalec jistě například nad cenou legendární dózy Krystal ve výši pět tisíc korun, nezaváhá.

TIP: I přesto, že se jedná o repliku, je dóza Krystal dobrá investice.

Porcelánová zvířátka po babičce nevyhazujte

Také padesátá a šedesátá léta byla pro český design, v tomto případě porcelán, mimořádná. Za všechny tehdejší návrháře jmenujme synovce a zároveň jmenovce hudebníka Jaroslava Ježka. Tento návrhář byl jedním ze zakladatelů tzv. bruselského stylu. Výrobky slavné éry můžete docela dobře sehnat v antikvariátech nebo vyloudit v domácnostech babiček. Pokud půjdete po nákupech, tak budete nepříjemně překvapeni, jakou hodnotu mají porcelánová zvířata a čajové servisy štíhlých tvarů. Když je objevíte na půdě, pak naopak s radostí konstatujete, že pro nás donedávna fádní předměty, které doplňovaly unifikované byty, jsou dnes ceněny na tisíce.

Cibulák nově

A na výslunní je porcelán z dílen českých designérů i dnes. Věnuje se mu překvapivě mnoho návrhářů, a tak je opravdu z čeho vybírat. Mezi nejznámější patří třicátník Maxim Velčovský, který proslul svými dekory s motivy inspirovanými právě notoricky známým cibulákem. Umístil je třeba na porcelánovou hlavu revolucionáře Lenina. Místo vázy vám tento tvůrce užitého umění nabídne porcelánovou holinku. Tácek od Velčovského ve tvaru České republiky koupíte za 800 korun.

TIP: Kýč, nebo umění? Posuďte sami, zda byste si koupili například hlavu Lenina.

Pokud hledáte originalitu, ale v konzervativnějším duchu, obraťte svou pozornost k dalšímu představiteli nastupující nebo spíše už nastoupivší generace, a to Viktoru Chalepovi. Sází na čisté a jasné linie se zachováním funkčnosti, a přece se mu klasiku daří představit v nových kontextech. Za asi šest set si můžete pořídit kávový šálek s podšálkem, který je toho dokonalým příkladem.

TIP: I praktické věci mohou být nápadité.

Značku pouze s certifikátem

Mohli bychom jmenovat ještě mnohé tvůrce – často se skloňují jména Jiří Pelcl, Daniel Piršč, Roman Šedina či Miloš Němec. Pro kterého z designérů vzplanete ale není tak důležité. Podstatné je to, že pokud zvolíte porcelánové výrobky od renomovaných prodejců, nejlépe s garancí kvality a případně certifikátem původu, získáte víc než jen pěkný kousek servisu. Kvalitnější užitý materiál, případně zesílené vrstvy, zvýší odolnost proti mechanickému poškození. Dekory zůstanou neměnné, nesetřou se ani nevyblednou. Ve většině případů je dnes můžete bez obav omývat v myčce. Naprostou samozřejmostí je pak stoprocentní hygienická i zdravotní nezávadnost. Často se na to zapomíná, ale levný porcelán, a ještě častěji klasická keramika, těmito vlastnostmi mnohdy nedisponují.

TIP: Pokud chcete nápaditou misku, třeba vás osloví dílo Daniela Piršče.

Porcelán jako v závodní jídelně

Porcelán se formálně dělí na technický, okrasný a užitkový. Přestože každý má své specifické vlastnosti, je dnes často zaměňován. V domácnostech se pro jídelní účely nejčastěji užívá tenkostěnný užitkový a také varný porcelán. Pro své mimořádné schopnosti ale mohou někteří výrobci pro domácnosti nabídnout také technický porcelán. Ten vyniká svou izolační schopností, mechanickou, chemickou, ale i tepelnou odolností. Na tlustostěnný užitkový porcelán raději zapomeňte. Možná vám jej bude prodejce vychvalovat s tím, že se jen tak nerozbije, ale takový výrobek patří maximálně do závodních jídelen.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat