Vánoční stromek. Jak na to, aby ten živý vydržel co nejdéle

18.12.2018 | Bydlení a design

Pokud jde o výběr vánočního stromku, dělí se populace na dvě skupiny. Jedna kategoricky odmítá jakékoli náhražky v podobě umělých stromečků, druzí zase litují pokácených stromků, které se po svátcích povalují u popelnic. Každý z nich má svá pro i proti. Kterému dáte přednost vy?

Umělý stromeček

Hlavní výhoda umělého stromečku je samozřejmě v tom, že vám neopadá a vypadá pořád stejně krásně. Po svátcích ho jednoduše sbalíte do krabice a vytáhnete zase za rok. Navíc se nemusíte trápit s opadaným jehličím a rok co rok investovat nemalou částku do nového.

Co se týče výběru, dávno neplatí, že umělý stromeček nevypadá tak pěkně, jako ten živý. Dnes jsou nabídce luxusně zpracované stromečky s 3D jehličím, které na první pohled nerozeznáte od živého. Snad až na to, že nevoní. Pokud máte rádi extravaganci, vybrat si můžete bílý, černý nebo dokonce růžový model se třpytkami či umělým sněhem.

Živý stromeček

Živý stromeček je prostě živý stromeček. Ta jedinečná vůně jehličí, která se line bytem, k Vánocům neodmyslitelně patří. Jenže jak na to, aby nám stromeček vydržel co nejdéle? A jaký vlastně vybrat?

Nejčastějšími druhy jsou smrčky, borovice a jedličky. Smrček vás vyjde nejlevněji, ale také poměrně brzy opadá, takže je lepší ho zdobit až těsně před Štědrým dnem. Borovičky jsou také celkem oblíbené, ale pokud toužíte po hustém a krásně pravidelném stromku, který voní a dlouho vydrží, sáhněte po jedli. Ta je sice nejdražší, ale stojí to za to.

Aby dlouho vydržel

Častou chybou, kterou novopečení majitelé vánočního stromku dělají, je že ho nechají zabalený v síti. Ale stromeček by měl být zabalený pouze po dobu transportu. Až ho tedy přinesete domů, síť odstraňte a stromeček postavte do chladu.

Stromeček potřebuje vodu, a aby ji mohl přijímat, musíte odstranit první dva centimetry kmínku, který je zalepen smůlou a zaschlý.

Pokud je na místě uskladnění stromečku teplota pod nulou, nemusíte stromečku vodu dávat vůbec.

Poté, co přemístíte stromeček do bytu, umístěte ho na světlé místo, ale vyhněte se blízkosti radiátorů. V bytech bývá suchý vzduch a tak je potřeba nalít stromku vodu. Usaďte jej do stojanu a kmen ponořte do misky s vodou. Stromeček denně vypije i půl litru.

Nikdy neodstraňujte kůru na konci kmene, ta totiž zajišťuje stromku správný „pitný režim“.

Ničí se lesy

Většina lidí, kteří dávají přednost umělým stromkům, sdílejí názor, že se v případě nákupu živého stromku plýtvá lesním porostem. Tak tomu ale ve skutečnosti vůbec není. Vánoční stromečky se pěstují na tomu určených plantážích nebo se vyřezávají z lesů, kde brání v růstu ostatním stromům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat