Olej vodou nehas. Vědět, čím se co hasí, může zachránit život

16.01.2019 | Bydlení a design

Dali jste si na sporák rozpálit olej a zapomněli jste na něj. Plameny už šlehají půl metru vysoko a vás jako první napadne použít vodu? Chyba!

Mnoho lidí neví, jak si v takových situacích poradit. Požár může způsobit cokoli, je ale důležité vědět, co k jeho uhašení použít. V opačném případě mohou být následky fatální.

Elektřina

Zapojili jste do zásuvky spotřebič, který se chystáte použít, ale z něj nebo ze samotné zásuvky se začne nebezpečně kouřit. Než se vznítí úplně, je to otázka několika vteřin. V takovou chvíli je dobré si pamatovat, že než začnete hasit, je potřeba shodit pojistky. Elektřinu nikdy nehaste vodou nebo pěnovými hasicími přístroji. K tomu je určen hasicí přístroj sněhový – CO2 nebo práškový. Pokud ani jeden nemáte zrovna po ruce, můžete se pokusit menší plameny uhasit silnou nesyntetickou látkou. V případě požáru elektrického zařízení vždy volejte hasiče.

Hořící jídlo nebo olej

Každý jistě ví, co se stane, když dáte do rozpáleného oleje kus zmrzlého nebo mokrého jídla. Olej začne okamžitě prskat a vy ho pak uklízíte všude po kuchyni. Na to je třeba myslet, pokud se vám na plotně něco vznítí. Lidé často ve snaze uhasit plameny co nejrychleji, položí hořící nádobu do dřezu a pustí na ni vodu. Jenže tím si koledují o vyhoření celého bytu, minimálně o ošklivé popáleniny. Pokud totiž nalijete vodu do rozpáleného a hořícího oleje, reakce bude obrovská. Plamen se mnohonásobně zvětší a celý obsah pánve nebo hrnce se rozlétne do okolí. Mnohem lepší je zasypat plameny nějakým sypkým, nehořlavým materiálem, například solí nebo hlínou z květináče.

Látka nebo nábytek

V případě hořících látek, jako jsou závěsy, záclony, oblečení na topení atp. je nejrychlejším pomocníkem voda. Je však třeba myslet na to, proč požár vznikl. Pokud vám chytil například stůl od zapomenuté svíčky, můžete přes plamen přehodit mokrý hadr. Pokud se však vznítilo oblečení, které jste sušili na elektrickém radiátoru nebo přímotopu, jedná se o hašení elektřiny a tehdy vodu použít nemůžete. Pokud začnou hořet závěsy nebo jiné, větší kusy látek, okamžitě opusťte byt a volejte hasiče. Snažte se shodit pojistky a uvědomit o tom co nejvíce lidí v domě. Záclony bývají syntetické a požár se šíří velmi rychle.

Benzin, ředidla a barvy

Pokud se vám stane, že začne hořet v garáži, kde se nachází mnoho hořlavých materiálů, použijte práškový nebo pěnový hasicí přístroj. Pokud ho nemáte, zaházejte plameny pískem, hlínou nebo velkým kusem namočené látky. Nenalévejte však na hořlaviny vodu. V barvách a palivech bývají oleje, které voda pouze vynese na svůj povrch a požár se rozšíří po celé mokré ploše.

Nepanikařte

Ačkoli je snadné nabádat vás, abyste nepropadali panice, když se potýkáte s požárem vlastního majetku, je skutečně důležité zachovat chladnou hlavu. Pokud není požár skutečně malý, nikdy se ho nesnažte hasit sami. Efektnější bude neprodleně zavolat záchranné složky a oběhnout sousedy, aby nikdo nepřišel k úrazu. Nesnažte se zachraňovat cennosti a co nejdříve opusťte prostor.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat