Dům se stovkou oken: Nekonečná konverzace pro celou rodinu

Funkcionalismus v architektuře má mnoho podob a forem. Pro velmi neobvyklou se rozhodl japonský architekt Takeshi Hosaka, který vtiskl malému, dvoupodlažnímu domku v Tokiu originalitu díky téměř stovce malých oken, jež najdete nejen ve stěnách, ale také v podlahách a stropech.

Okna však nemají v domě funkci pouze dekorační, naopak, jejich smysl je mnohem hlubší, než by se na první pohled mohlo zdát. Domek totiž obývá čtyřčlenná rodina – neslyšící rodiče a jejich dva malí, slyšící synové, kterým okna velmi usnadňují verbální i neverbální komunikaci.

Kromě komunikace umožňuje množství oken také vstup přirozeného světla do místností. Otvory v podlaze pak mohou prorůstat rostliny, jež podtrhují iluzi propojení jednotlivých pater domu.

Ačkoli množství přirozeného světla, které do domu okénky prostupuje, není tak velké, jako kdyby měl dům okna klasická, architekti se pro ně rozhodli i z dalšího důvodu. Stavba totiž stojí v poměrně frekventované čtvrti Tokia, malá okna jí dodávají na originalitě, která „rozbíjí“ jednotný ráz ulice.

Neobvyklá okna v podlaze/stropu slouží, jak již bylo řečeno, ke komunikaci v rodině – děti si mohou spolu povídat a pozornost neslyšících rodičů získávají i tak, že do nižšího patra otvorem v podlaze házejí malé hračky.

Kromě ložnic v prvním patře a velkému obývacímu pokoji v patře prvním disponuje dům rovněž střešní terasou, na niž vede žebřík a která poskytuje v malém domku další prostory.

Domek se stovkou oken je „přilepen“ ke klasickému domku, v němž bydlí další příbuzní rodiny, a který byl pro tolik lidí již příliš malý. I z tohoto důvodu v domku nenajdete kuchyň a jídelnu, pouze obývací pokoj, ložnice a ložnici s toaletou.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že je originální stavba vlastně jakýmsi detašovaným bydlištěm či přístěnkem, kam se odebere část rodiny, když pro ni již v domě není dostatek místa, a který umožňuje mladé, začínající rodině alespoň do jisté míry nezávislý život.

Pravdou však zůstává, že domek se stovkou oken je jasným důkazem, že architektonicky originální dům může být i velmi funkční.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat