Statická elektřina? Známe jednoduchý trik, jak na ni

09.06.2010 | Bydlení a design

Dostat ránu statické elektřiny pokaždé, když sáhnete na kliku nebo někomu podáte ruku, není nic příjemného. Pokud jste v klimatizované kanceláři a sedíte na židli z umělých materiálů, není to nic výjimečného. Poradíme vám jednoduchý fígl, jak na to.

Materiály, které užíváme v našich domovech a vlastně i ty, které si oblékáme na sebe se za poslední století neuvěřitelně změnily. Člověk se ve své objevitelské pýše a také z úsporných důvodů obklopil umělými látkami a povrchy. Odklon od přírody se mu ale teď vrací v mnoha formách. Jednou z nich je statická elektřina.

Co to vlastně je statická elektřina?

Z fyzikálního hlediska vzniká separací, indukcí anebo třením různých hmot s různou vodivostí. Pro nás je důležitý třetí typ a také to, že právě syntetické materiály jsou velmi citlivé vůči účinkům elektrostatického nabití. Jinak řečeno, některé materiály se prostě nabijí elektřinou snáze než jiné. U těch umělých to „jde samo“.

Jak ji poznáme?

Přítomnost statické elektřiny poznáme tím, že předmět dokáže (podle toho, jestli má kladný nebo záporný náboj) přitahovat nebo odpuzovat jiné materiály. Typických příkladem jsou „slepené fólie“ nebo „zelektrizované vlasy“ pročesané umělohmotným kartáčem. Druhým a velmi nežádoucím efektem je, že takzvaně „dostaneme ránu“.

Tento pocit, dojem elektrického šoku, je způsoben stimulací nervů. Úkaz jako takový není tak silný, aby mohl být příčinou jakéhokoliv poškození organismu. Ovšem o škodlivosti nebo účincích těchto výbojů na lidské zdraví obecně, se vedou spory. Jisté je ale to, že se nejedná o nic příjemného a že je v kanceláři, nebo dokonce v bytě tento jev jednoduše nežádoucí.

Nevhodná klimatizace

S výboji statické elektřiny se častěji setkáváme v kancelářích. Je to způsobeno právě tím, jaké materiály v tomto prostředí převažují, svou roli hraje i vysoké množství elektrospotřebičů v relativně malém prostoru. To jsou podmínky, které asi jen tak nezměníme. Přesto existuje poměrně jednoduchý recept. Vznik a šíření elektrického výboje ovlivňuje vlhkost prostředí. Suchý vzduch, který ke kanceláři – a obzvlášť té klimatizované – skoro neodmyslitelně patří, je tedy (a nejen kvůli statické elektřině) naším nepřítelem.

TIP Bety: Vlhkost vzduchu můžeme zvýšit například odpařovačem vody na radiátor.

Odpařovače vody

Nejlevnější a nejrychlejší cestou je umístění odpařovačů vody. Stačí úplně jednoduché, klasické závěsné nádoby. Chybět by ale neměl savý papír, přes který se odpařování uskutečňuje. Stojí, podle velikosti a vzhledu, několik desítek korun. Pokud se se suchým vzduchem chcete vypořádat sofistikovaněji, pořiďte si vlhkoměr a hlídejte si, aby vlhkost vzduchu neklesla pod 60 procent. To je mimochodem i hodnota, která je v České republice stanovena jako norma. Udržování relativní vlhkosti nad 50 procent je také důležité pro alergiky. Základní vlhkoměr pořídíte už asi za dvě stě korun. Pokud budete stát o další funkce nebo speciální design, připravte si až několik tisíc.

TIP Bety: Statickou elektřinu zmírníme vyšší vlhkostí vzduchu. Abyste ji mohli hlídat, potřebujete měřič vlhkosti.

Co se vybavení našeho domova, můžeme pro sebe udělat ještě to, že univerzálně preferujeme přírodní materiály. Ty jsou navíc vždy lepší a efektnější než jejich náhražky.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat