Umíte správně žehlit? Opravdu?

Možná jsme vás touto otázkou trochu popudily a vaše odpověď je: Samozřejmě, že ano. Jenže někdy stačí jen pár rad, tipů a triků, a žehlení si můžete výrazně ulehčit.

Dámy, ruku na srdce, která žehlíte ráda, jsou to jen výjimky. Spousta z nás si vypracovala dokonalý systém protřepávání a věšení prádla tak, aby bylo žehlení co nejjednodušší, případně se některé kousky nemusely žehlit vůbec. Nebo si dokonce nekoupíte lněnou halenku, protože je její žehlení peklo? Tak čtěte dál a uvidíte, že někdy stačí jen málo.

Základem je praní

V tomto případě se nevyplatí šetřit. Kvalitní prášek či gel, aviváž a změkčovač vody je opravdu základ. Pomáhají vláknům se při sušení znovu napnout. Proto si dejte záležet, už když prádlo věšíte. Každý kus pořádně protřepejte a vyrovnejte záhyby a kapsy. Košile i trička dejte na široká ramínka.

Pokud máte sušičku, i v tomto případě vyrovnejte kapsy, záhyby a rukávy. Používejte šetrnější programy, například „Snadnější žehlení“.

Nic nenechávejte na potom

Pokud to lze, vyžehlete prádlo hned. Ideální je sundávat každý kousek hned před žehlením. Pokud suché prádlo naskládáte, v horším případě nahážete do koše, žehlení bude mnohem namáhavější a energeticky náročnější.

Některé věci se nežehlí vůbec

Například spodní prádlo, ponožky a froté ručníky. Ty totiž ztrácejí působením tepla nasákavost a kvalitu.

Aby vám na některých látkách nezůstával po žehlení lesklý povrch, žehlete je přes navlhčené bílé plátno. To platí například pro manšestr, tvíd či vlnu. Materiály s větším chlupem či krajku žehlete přes froté ručník, hedvábí vždy z rubové strany.

Dbejte i na prostředí v němž žehlíte. Při příjemné hudbě či odpočinkovém filmu se vám bude žehlit mnohem lépe. Stejně tak si dejte pozor na nastavení výšky žehlicího prkna. Po chvíli by vás mohly bolet záda či hlava.

Vyberte si správnou žehličku

Například ty s teflonovým povrchem lépe kloužou po látce a nepřichytávají se na žehlený materiál. Kvalitní spotřebiče jsou vybavené antikvovou plochou a ty nejkvalitnější mají plochu keramickou.

Není pravidlem, že lehká žehlička je lepší. Opak je pravdou. Ta těžší je o něco praktičtější, prádlo se s ní lépe žehlí, není potřeba na ni vytvářet tak velký tlak.
A v neposlední řadě by měla mít žehlička automatické samovypínání. To vypne přístroj, pokud zůstane ve vertikální poloze déle než vámi nastavená prodleva.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat