Rady a triky jak zazimovat chatu či chalupu

A je tady podzim. Chataři a chalupáři sklidí úrodu a připraví své chaty a chalupy na zimu. Poradíme vám tipy a triky, aby vaše chaty a chalupy přečkaly nejen zimu a mráz, ale i odradily případné nenechavce.

Pozor na vodu

Pokud opravdu nejezdíte v zimě, je potřeba vypustit vodu ze všech nádrží a potrubí. Nezapomeňte na bojler a splachovací nádobu. Do všech odpadů i nádob nasypte sůl, která zamezí případným zbytkům vody zamrznout a nadělat škody. Pokud nechcete použít sůl, stejně tak poslouží i cenově přijatelný denaturovaný líh.
Určitě nezapomeňte zaizolovat proti mrazu i zdroj vody. Ať už se jedná o vrt, či studnu.

Lednice

Lednici, případně mrazničku vyprázdněte, vyčistěte a vymyjte octovou vodou. Přes zimu ji nechte otevřenou. A pozor, pokud jezdíte na chalupu ještě na podzim, lednice i mraznička se samy vypnou, pokud teplota v místnosti klesne pod 8 °C. Můžete tak přijít o spousty jídla.

Zbytky jídla

Nenechávejte přes zimu v chatě či chalupě žádné jídlo. Stejně do jara navlhne a vy jej pak vyhodíte. Na začátku sezony stejně musíte nakoupit nové, tak si jej odvezte domů, nebo vyhoďte. Zbytečně tam budete nechávat jídlo pro hlodavce.

Nezvaní hlodavci

To je velký problém a zabránit vniknutí hlodavců je téměř nemožné. Lákají je nejen zbytky jídla, ale myši si rády dělají hnízdo například v peřinách. Rozmístěte proto po celé chatě či chalupě pasti na myši. Vyzkoušet můžete i ultrazvukové odpuzovače hlodavců.

TIP Bety: Ultrazvukové odpuzovače pořídíte za několik set korun.

Pozor na vlhko a plíseň

Místa, o kterých víte, že jsou náchylná k plísním, ošetřete před zimou postřikem proti plísním. Dvířka například u kuchyňské linky, kde se vlhko hromadí, nechte raději pootevřená.

Kontrola domu

Určitě vyčistěte okapy od napadaného listí, aby mohl tající sníh bez problémů odtékat. Stejně tak zkontrolujte střechu, zda někde není poškozená taška, aby vám při tání sněhu nenateklo do domu. Všechny zámky a panty namažte nemrznoucím silikonem. Visací zámky pro jistotu obalte do igelitu. Pokud totiž přijedete v zimě na kontrolu, může se vám stát, že budou zamrzlé a nedostanete se dovnitř. Proto alespoň s sebou na kontrolu vezměte rozmrazovač zámků.

Pojištění

Někdy se i přes naši veškerou snahu nepodaří zamezit vniknutí zlodějů. Proti nim neexistuje žádná rada. Jediné, co můžete udělat, je odvést si domů cenné věci a elektroniku. Ne vždy to je však možné, a proto je vaší jedinou možností si chatu či chalupu pojistit. Rovněž je vhodné si vše nafotit a případně i opsat výrobní čísla a typy spotřebičů. Tím si výrazně usnadníte vyřizování pojistné události. Nenechávejte v blízkosti domu nic, co by mohlo případnému zloději usnadnit vstup do domu. Zapomenutý žebřík, židle, případně železná tyč mu může výrazně zlehčit „vstup“ do vašeho domu.

Pozorní sousedi

Pokud máte chatu a chalupu v blízkosti sousedů, kteří tam žijí i v zimě, je dobré jim nechat klíče, nebo aspoň telefonní kontakt. Pokud máte dobré vztahy, není nad pozorného souseda, který vám chalupu občas zkontroluje a v případě problémů vám zavolá.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat