10 rad než s dětmi vyrazíte na hory

25.11.2015 | Děti a rodina

Připravit pro sebe i své děti ty nejkrásnější zimní prázdniny, to je jistě snem všech maminek i tatínků. Není nic krásnějšího než vidět své radostí zářící děti, jak dovádějí v čerstvém prašanu zalitým zimním sluníčkem. Jak radostí výskají, když se konečně jede na hory, kde budou moci lyžovat a užívat si sněhu. Slunce, hory, sníh, prázdniny, jedním slovem nádhera.

Konec pohádek. Aby se realita co nejvíce přiblížila vysněné dovolené přinášíme vám praktické desatero čemu věnovat pozornost při výběru dětské výbavy na hory. Ona se při nesprávném výběru výbavy může ta vysněná dovolená změnit v peklo se řvouny na svahu. A všichni víme, co naše děti umí. V případě výbavy na lyže není prostor na hrdinství. Jak tedy nechybovat ve výběru dětské lyžařské výbavičky a na co si dát pozor? O tom je dnešní článek, čtěte pozorně.

Výběr dětských lyží

Dětem má smysl kupovat první opravdové lyže až od třetího roku. Dříve to nemá smysl. Nemají dostatek sil na to, aby byly schopny jakéhokoli lyžování. Jestliže máte děti mladší, raději jim pořiďte plastové medvídkové lyžičky s páskovým upínáním na zimní boty. Jednak jsou tyto lyžičky mnohem lehčí a za druhé se bude Lukášek spíše zajímat o to, co to má na nohou než o to, že na tom lze jezdit. Když už ho postrčíte k nějakému pohybu, začne si všímat pocit skluzu. Víc od toho nečekejte.

Od třetího roku věku již můžete přemýšlet nad opravdovými lyžemi. To už má většina dětí dostatečně silný tělesný aparát na to aby je zvládly. Také mnohem lépe chápou co se po nich chce a že to může být zábava. Vy sami musíte odhadnout jestli vaše dítě na to má fyzický fond.

Dětské lyže se vyrábějí od délky 65cm a dítě by je mělo mít maximálně po bradu, ne delší. Jestliže vašemu dítěti i nejkratší lyže sahají po nos, nebo více, musíte rok počkat. Rozhodně nepořizujte dětské sjezdovky delší s tím, že do nich doroste, to je častá chyba. Nejen že děti s delšími lyžemi zápasí, neboť je neutáhnou, ale jsou také příliš těžké. Kvůli tomu si tak od začátku začnou osvojovat zcela chybné techniky jízdy. Stejnou chybou jsou i příliš krátké lyže. Je výhodnější každý rok koupit jiné v bazaru.

Dětské lyže se vyrábí nejčastěji s měkkým kompozitovým jádrem. Dřevěné jádro je pro děti příliš tvrdé. Kvalitativně je jednotlivé modely i výrobci od sebe takřka neliší. Takže můžete vybírat podle toho, jaké se vám nejvíce líbí.

Dětské sjezdové vázání

Dětské sjezdovky bez vázání koupíte jen výjimečně. Taktéž to platí i v bazarech. Výrobci na dětské sjezdovky pochopitelně montují adekvátní vázání. Každopádně se soustřeďte na to, aby mělo vypínací špičku i patku.

Co je ale důležité, je jeho precizní seřízení. Vždy nechávejte lyže svým dětem (a také sobě) seřídit těsně před odjezdem na hory. U dětí se váha rychle mění a dobře seřízené lyže jsou základním předpokladem, že se všichni vrátíte z dovolené ve zdraví. Je výhodnější nechat seřídit lyže ještě před cestou v kvalitním servisu, kde jsou vybaveni přesnými seřizovacími stroji. V servisu pod vlekem je často jen sada šroubováků a ruce servismana.

Do servisu s sebou vezměte lyže, sjezdové boty, údaje kolik dítě váží, měří a jaké jsou jeho skutečné lyžařské zkušenosti. Nepřeceňujte v dovednostech své dítě, aby nedošlo k příliš tvrdě nastavenému vázání. To pak v případě pádu nemusí vypnout lyži a naopak způsobí zranění, nejčastěji kolene. A vězte, že je to velmi bolestivé a následná léčba také.

Dětské sjezdové boty

Ty z vás, které ještě začínaly se starými šněrovacími koženými Botaskami, měly do jisté míry výhodu. Tyto měkké boty totiž nedovolovaly se o ně jakkoli opřít. Tím jste si osvojily velmi důležitou schopnost pro lyžování, vyvážený postoj.

Nové skeletové dětské lyžáky však tuto schopnost nemají a dovolují každému se o ně opírat vpřed i vzad. Druhá varianta je tou horší. Typický je takzvaný WC styl jízdy, kdy je jezdec viditelně zakloněn, spíše sedí. To je třeba dětem samého začátku vysvětlovat, aby v takovém postoji, respektive posezu nejezdily.

Jestliže své dítě chcete učit již od třetího roku jsou lepší dětské lyžáky se zadním výklopným vstupním otvorem. Lépe se do nich nastupuje. Přezkové lyžáky pořizujte až se bude umět dítě samo obout a bude chápat, že je třeba do bot zabrat. Jinak je do nich nedostanete.

Výběr velikosti je jiný než u dospělých. U dětí je vhodnější pořizovat o cca číslo větší. U dospělých naopak.

Smiřte se s tím že budete, pořizovat každý rok nové lyžáky. Důrazně nedoporučujeme kupovat dětské lyžáky s velikostní rezervou na více let. Nohu ve velkém skeletu není možno dostatečně upevnit, zvláště kolem nártu a při pádu hrozí nebezpečí přetočení nožičky a samozřejmě vážné zranění nohy. Navíc, při snaze upevnit co nejvíce nohu v botě, dětem přiškrtíte lýtko (tam jedině se bota dá pořádně utáhnout) a dochází k špatnému prokrvení nohou.

Proto je lepší zajít každý rok do bazaru a koupit boty jiné. U lyžáků nevadí, že jsou vyšlápnuté po někom jiném. Ovšem něco jiného je, pokud na horách bydlíte, nebo na nich za rok strávíte více jak měsíc. To už má smysl dětem kupovat zcela nové.

Lyžáky s dětmi zkoušejte i s ponožkami. Je velmi důležité aby dětem neprochládaly nohy. Proto ta rezerva ve velikosti. Nemělo by u dětí docházet ke kontaktu prstů se špičkou boty. Vytvoří se tepelný most a prsty začnou prochládat.

Helma na lyže pro děti

Pro první pokusy na lyžích za chalupou děti helmu nepotřebují. Uvědomte si, že helmička váží cca půl kilogramu a na takovou zátěž není krční svalstvo dítěte připraveno. Děti se kvůli tomu mnohem rychleji unaví. Poznáte to tak, že si začnou hlavu s helmou opírat. Na lanovce o konstrukci, o opěradlo lavičky, vám o rameno, o cokoli. Jen aby ulevily krčnímu svalstvu.

V helmě děti také hůře slyší a mají horší prostorovou orientaci, svým objemem jim rovněž překáží. To už je dost důvodů k tomu, by dítě začalo být protivné a přestalo ho ježdění bavit. Tím super den na svahu končí. V tu chvíli je vhodná pauza, sundejte dítěti helmu a nahraďte ji kulichem. Krk si odpočine, dítě také a ještě vyvětráte zpocenou hlavičku. Ovšem pozor, kulich je nutný, bez něj by dítě nastydlo.

Dětská helma je ovšem nutná na veřejných svazích, nebo v lyžařské škole. Musíte také počítat z riziky zvenčí. Bez helmičky vám děti do kurzu ani nepřijmou.

Dětská helma na lyže musí perfektně sedět, jak se říká jako zadnice na hrnec a to i když podbradník není zapnutý. Přilba nesmí nikde tlačit, ani nesmí být příliš volná. Jestliže již vaše dítě dostatečně rozumí, požádejte ho, aby mírně zatřáslo hlavičkou. Pokud se helmička sesunula, nebo viditelně pohnula, pak je nutné vzít menší velikost.

Aby helma netlačila, zkuste malíčkem zajet pod okraj. Pokud tam nedostanete ani dámský malíček, bude přilba příliš těsná. Pokud je tam dostatek prostoru i na větší prst než malíček, je příliš velká. Opět, jestliže dítě již rozumí, dotažte se také, jestli přilba nikde netlačí. Především na čele a spáncích. Jakýkoli zvýšený tlak se na svahu změní v nesnesitelnou bolest a můžete jet rovnou domů.

Podbradník by měl mít měkčenou část pod krkem a zapínání nejlépe na bajonetovou přezku. Ráčna se zoubky ze zkušeností příliš vhodná není. Děti si s ní rády hrají a mohou si tak přilbu povolit, nebo zcela rozepnout. Helma pak může selhat v té nejméně vhodné chvíli.

Vnitřní stahovací systém neslouží ke korekci velikosti, ale k dokonalému upevnění a usazení. Pořizovat větší helmu s tím, že do ní Lukášek doroste je chyba. Za jízdy se taková přilba může natlačit na nos, stlačí brýle a dítě rázem nevidí na cestu. Co v tu chvíli hrozí nemusíme popisovat.

S lyžařskými brýlemi musí být dětská přilba kompatibilní. Ideální pokud je od stejného výrobce ze shodné modelové řady. Každopádně brýle musí perfektně lícovat kolem průzoru. Horní hrana brýlí bývá největším problémem. Jednak helma nesmí brýle tlačit do nosu. A naopak nesmí být mezi nimi mezera, kterou prochladnou nosní dutiny.

Na každý rok pořizujte svým dětem helmičku jinou, která perfektně sedí. Přeci jen, jedná se o bezpečnostní opatření a ne další zdroj rizik. V kvalitním bazaru seženete dobré zboží.

Hůlky pro děti

Do naprostých začátků hůlky nutné nejsou. Děti jsou jimi spíše nebezpeční sobě i svému okolí, než by je dokázaly využít. To přijde až budou umět jistě a bezpečně zastavit, jezdit pluhem nebo dokonce kročným obloukem. V začátcích se dětičky potřebují soustředit na osvojení si pocitu skluzu a to, co se jim děje pod nohami.

Když už dětské hole vybíráte, jděte na to starou dobrou metodou. Při uchopení hole by měl loket svírat pravý úhel. V obchodě bez lyží a lyžáků otočte hůlku vzhůru nohami, dítě ať ji uchopí za bodec a rukojeť položí na zem. Loket by měl svírat pravý úhel. S nazutými lyžemi ať dítě hůlku uchopí za rukojeť. Loket by měl opět svírat pravý úhel.

Dětská bunda na lyže

Nejdůležitějším faktorem při výběru dětské lyžařské bundy je její velikost. Kupovat příliš velikou na více sezón není vhodné. Množství látky dítěti bude při lyžování překážet a bude v ní plavat. Pod bundu se při pádech také dostane mnohem více sněhu. A hlavně, v příliš velké bundě je větší zima, jelikož pod ní jednoduše táhne, místo toho aby udržela teplo.

Nemá smysl příliš řešit nepromokavost a technickou dokonalost bundy. V dešti s dětmi jezdit stejně nebudete a přechody zvládnou i bundy z trhu. Připravte se spíše na to, že se budete mnohem častěji zabývat odstraňováním kečupu, horké čokolády apod. Má spíše smysl soustředit se na to, na kolik stupňů Celsia se pořizovaná bunda dá vyprat.

Z bezpečnostních důvodů jsou vhodné bundy výraznějších barev. Červená oranžová, svítivě zelená apod. Lepší jsou jednobarevné, více barevné splývají v davu.

Dětské lyžařské kalhoty

U kalhot na rozdíl od bundy již má smysl řešit nepromokavost, zvláště na kolenou a na zadním díle. Vhodnější jsou kalhoty s vysokým pasem na kšandy. Nezapadá pod ně sníh, zastrčené spodní oblečení nevylézá. Zvýšená zadní část rovněž udržuje ledviny v teple.

Pokud s dítětem spěcháte na WC je už jedno jestli rozepínáte dlouhý zip, nebo krátký. Co se týče barev, pak už je to spíše na vás. Spíše jde o to, jestli budete prát častěji kalhoty od kečupu, nebo od čokolády.

Dětské lyžařské rukavice

Pro děti, které ještě na lyžích nepoužívají hůlky jsou jednoznačně lepší palčáky. Lépe udržují ručičky v teple. Prstové rukavice mají smysl až s hůlkami, ale ani to není nutné. Jestli v palčácích dostatečně hůlku uchopí, nejsou na překážku.

Spíše než různé hypermoderní tkaniny, je vhodné mít s sebou na svahu několik suchých náhradních párů obyčejnějších zimních rukavic. To proto že na rukavicích bude mnohem rychleji opět kečup, čaj nebo čokoláda, než že by promokly od sněhu. Vyprat obyčejné rukavice nic není. Technické můžete nenávratně zničit.

Spodní vrstvy oblečení

Děti by měly mít na horách vždy o jednu vrstvu více, než dospělí. Svléci se lze vždycky. Když je zima a není co na sebe, musí se na základnu. Je výhodnější více tenčích vrstev, než několik málo silných. Více vrstev totiž vytvoří více vzduchových mezer a tím lepší tepelnou izolaci.

První vrstva přímo na tělo je vhodná z moderního spodního termo prádla. Technické tkaniny jsou nejen hřejivé ale také transportují tělesnou vlhkost od těla a tím zvyšují tepelný komfort. Bavlněný nátělník pot nasaje a jakmile se děti pod sjezdovkou zastaví na svačinu, začne jim být rychle zima. I druhá vrstva je vhodná z moderního termoprádla opět z důvodu odvodu vlhkosti. Pokud se vaše děti více potí, doporučujeme.

Opalovací krémy a kosmetika na hory

Do hor berte dětem stejnou kosmetiku jako k moři. Faktory 40 a více jsou ideální. Na horách jste ke sluníčku klidně o kilometr blíže jak doma. Při lyžování v Alpách klidně i mnohem více. Svým dětem krémem obličej mažte i když nesvítí sluníčko. Pokožku je třeba dobře promastit jelikož v chladu a mrazu, rychle vysychá. Je vhodné také dobře promastit ruce i nohy. I když je to jen pocit, nicméně promaštěné tělesné periférie méně studí.

Na chalupě byste měli také mít různé krémy na otlaky, puchýře nebo masážní emulzi na namožené svaly. To jistě využije celá vaše rodina.

Dobré rady na závěr

●    Každý den ještě než nastoupíte na svah, udělejte si s celou rodinou malou rozcvičku. Rozhýbat a zahřát nohy, trup i ruce bude pro sportovní výkon potřeba. Snižuje to také riziko úrazů.

●    Dětem je vhodné vložit do kapsy lísteček s místem pobytu, jeho délkou a kontaktní údaje na vás i do chalupy. Na lyžích se děti dokáží ztratit i během několika sekund, zvláště je-li mlha. Píšťalka je také vhodná.

●    Nabitý mobil v kapse je dobrý nápad, ale ne všude na horách je signál. V chladu se akumulátor telefonu rychle vybíjí.

●    Při jízdě na vleku by děti měly jezdit před vámi. Kdyby upadly, máte vše na očích a můžete u nich pohodlně vystoupit a pomoci jim. Pokud máte na starost více dětí, musí spadnuvší zůstat na místě, které mu důrazně určíte a s ostatními k němu shora sjedete. Nenechávejte děti v takové situaci vyjet nahoru samotné, vytváříte tím další rizika.

●    Jestli jedete se svým dítětem na lanovce, sedněte si doprostřed. Sedačka nebude tak nakloněna do strany.

●    Pokud už vaše dítě jezdí s hůlkami a z důvodu bezpečnosti je vhodné aby se na vleku či lanovce drželo oběma rukama, hůlky mu vyvážejte. Nebudete je muset následně hledat pod lanovkou, nebo vlekem.

●    I na svahu musí dítě jezdit před vámi. V případě pádu k němu sjedete a pomůžete mu. Kdyby to bylo opačně, vystoupat za ním bude mnohem těžší.

●    Jestliže vaše dítě upadne a vypnou mu lyže, naučte ho, že do lyží se nastupuje po vrstevnici. Nejprve spodní noha, pak horní.

●    Při pauzách nerozepínejte dětem přezkáče. Nohy pak mají tendenci natékat a s bolestmi byste je znovu zapínali na původní úroveň.

●    Nezapomínejte na pitný režim. Pijte stejně vydatně jako v létě. Teplý neslazený čaj je samozřejmě lepší než přeslazená chemická limonáda s bublinkami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat